Koji gradovi u svijetu drhte od terorističkih napada?

Studija je sastavljanje od analize globalnog rizika koju je uradila kompanija “Verisk Maplecroft”, koja upozorava banke i osiguravajuće kuće na opasnost od terorističkog napada u skoro svakom urbanom okruženju širom svijeta
2 komentar(a)
terorizam_8, Foto: Rojters
terorizam_8, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.05.2015. 18:23h

Za najopasniji grad u Evropi što se rizika od terorističkog napada tiče proglašen je Belfast, na iznenađenje mnogih.

Analizom je obuhvaćeno 1.300 komercijalnih čvorišta i urbanih gradskih centara, a na vrhu svjetske liste nalazi se Bagdad gde se prošle godine dogodilo 380 napada u kojima je poginulo 1.141, a 3.600 ljudi je ranjeno.

Uprkos što je Velika Britanija u konstantnoj pripravnosti, London je tek na 400. mjestu budući da se u glavnom gradu Engleske od napada na gradski autobus 2005. nije dogodio nijedan teroristički akt. Pariz se, međutim, našao među prvih 100 nakon masakra u redakciji satiričnog časopisa “Šarli ebdo”.

Iznenađenje je da Balkana nema ni među prvih 400.

Studija je sastavljanje od analize globalnog rizika koju je uradila kompanija “Verisk Maplecroft”, koja upozorava banke i osiguravajuće kuće na opasnost od terorističkog napada u skoro svakom urbanom okruženju širom svijeta.

Rangiranje je izvršeno tako što su u obzir uzeti napadi koji su se desili u posljednjih 12 meseci u kombinaciji sa napadima u posljednjih pet godina.

Šarlot Ingam, direktorka kompanije, naglasila je da je imperativ za preduzeća koja razmatraju da investiraju u nekom područjima da budu svjesni mogućeg terorizma.

“Verisk Maplecroft” imenovao je 12 glavnih gradova širom svijeta gde je rizik od terorističkih napada “ekstremno visok”. Među njima su Najrobi u Keniji i Lagos u Nigeriji.

Kako je rečeno, Pariz koji se nalazi na 97. mjestu doživio je jedan od najvećih skokova na ljestvici protekle godine zbog napada na “Šarli ebdo” kada je poginulo 17 ljudi.

"Nivo u Parizu oslikava pojačan rizik u zapadnim zemljama poput Belgije, Kanade i Australije gdje je mnogo veća prijetnja u urbanim sredinama nego bilo gdje drugdje u zemlji", poručili su iz kompanije.

London, iako označen pod malim rizikom, je i dalje “visoko atraktivna meta” za teroriste zbog svog internacionalnog statusa.

"Poseban izazov za britanske bezbjednosne službe jeste borba sa takozvanim vukovima samotnjacima koji inspiraciju pronalaze u ISIS-u ili Al Kaidi", dodaju.

Ovo su 20 gradova pod najvećim rizikom od terorističkog napada

1. Bagdad, Irak 2. Mosul, Irak 3. Al Ramadi, Irak 4. Bakuba, Irak 5. Kirkuk, Irak 6. Al hila, Irak 7. Peševar, Pakistan 8. Bengazi, Libija 9. Keta, Pakistan 10. Hasu Kel, Pakistan 11. Jalalabad, Avganistan 12. Kandahar, Avganistan 13. Kabul, Avganistan 14. Mogadiš, Somalija 15. Karbala, Irak 16. Karači, Pakistan 17. Jos, Nigerija 18. Abudža, Nigerija 19. Sana, Jemen 20. Dohuk, Irak

.... i nekoliko iz Evrope

90. Belfast, Sjeverna Irska 97. Pariz, Francuska

Blic.rs 113. Atina, Grčka 400. London, Engleska

Bonus video: