U Kaliforniji vanredna situacija zbog izlivanja nafte

U Santa Barbari je 1969. godine došlo do najvećeg curenja nafte u istoriji SAD kada je nekoliko miliona galona sirove nafte iscurelo u okean
2 komentar(a)
Kalifornija nafta, Foto: Reuters
Kalifornija nafta, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2015. 08:15h

Guverner Kalifornije je proglasio vanrednu situaciju dok ekipe pokušavaju da zaustave širenje naftne mrlje i očiste popularne plaže nakon što je usljed pucanja naftovoda u okean iscurelo nekoliko hiljada galona nafte.

Dan nakon izlivanja nafte u blizini Santa Barbare, sjeverozapadno od Los Anđelesa, američka Obalska straža je saopštila da je veličina mrlje duž obale Tihog okeana 14 kilometara.

Guverner Edmund Braun je proglasio vanrednu situaciju u oblasti Santa Barbare da bi "brzo" bili poslati specijalizovani timovi da očiste naftnu mrlju, navodi AFP.

"Mi ćemo učiniti sve što je neophodno da zaštitimo kalifornijsku obalu", poručio je Braun u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima, izlilo se oko 400.000 galona nafte, od čega je oko 21.000 galona sirove nafte dospjelo u okean.

Nafta je počela da curi u utorak oko podneva, ali je u međuvremenu prekinut protok nafte kroz puknuti naftovod i nafta više ne curi.

U Santa Barbari je 1969. godine došlo do najvećeg curenja nafte u istoriji SAD kada je nekoliko miliona galona sirove nafte iscurelo u okean.

Bonus video: