"OBNOVITI PROCES POLITIČKE TRANZICIJE"

Mirovni pregovori o Jemenu 28. maja: Hoće li učestvovati Huti?

Raniji mirovni pregovori pod pokroviteljstvom UN prekinuti su poslije jesenje ofanzive Hutija koji su od septembra zauzeli cijele oblasti na zapadu i u centru Jemena, a u januaru i glavni grad Sanu i počeli da napreduju ka jugu
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2015. 16:50h

Mirovni pregovori o sukobu u Jemenu treba da počnu 28. maja u Ženevi, rekao je danas portparol UN prenoseći riječi generalnog sekretara Ban Ki-Muna.

"Sastanak bi trebalo da doprinese obnavljanju procesa političke tranzicije pod pokroviteljstvom građana Jemena", rekao je Ban Ki-Mun.

Ban se nada da će razgovori u Ženevi pomoći obnavljanju političkog procesa u Jemenu, smanjiti nivo nasilja i olakšati humanitarni teret, koji je postao nepodnošljiv.

Još se ne zna da li će šiitski Huti pobunjenici učestvovati u tim pregovorima.

Konferencija je trebalo da bude najavljena prošle nedjelje ali je UN tražio petodnevno primirje u Jemenu prije početka pregovora.

Tri dana od isteka petodnevnog humanitarnog primirja, pojačali su se vazdušni napadi koje sprovodi koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom protiv pobunjenika.

Koalicija nije produžila primirje optuživši Huti pobunjenike, koje podržava Iran, da su ga iskoristili da se ojačaju.

Raniji mirovni pregovori pod pokroviteljstvom UN prekinuti su poslije jesenje ofanzive Hutija koji su od septembra zauzeli cijele oblasti na zapadu i u centru Jemena, a u januaru i glavni grad Sanu i počeli da napreduju ka jugu.

Arapska koalicija počela je 26. marta vazdušne napade na Huti pobunjenike kao odgovor na poziv jemenskog predsjednika Abd Rabo Mansur Hadija, da se zaustavi napredovanje pobunjenika ka jugu.

Pojačani napadi na Sanu danas izazvali su paniku i natjerali brojne porodice da bježe.

U sukobu je poginulo skoro 2.000 ljudi, a preko 545.000 napustilo je svoje domove, prema navodima UN.