Kineska injekcija za brazilsku Olimpijadu

Injekcija kapitala iz Kine, koja je od 2009. najveći trgovinski partner ove latinoameričke države, nije mogla doći u bolje vrijeme za Brazil, budući da je, kao sedma najveća privreda na svijetu, suočen sa petom uzastopnom godinom niskog privrednog rasta
0 komentar(a)
Li Kećijang, Dilma Rusef, Foto: Beta/AP
Li Kećijang, Dilma Rusef, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.05.2015. 07:37h

Kineski premijer Li Kećijang i brazilska predsjednica Dilma Rusef potpisali su niz trgovinskih i investicionih sporazuma vrijednih više milijardi dolara.

Na zajedničkoj konferenciji sa kineskim premijerom u Braziliji, Rusefova je najavila 53 milijarde dolara vrijedne trgovinske, finansijske i investicione sporazume sa Kinom.

Ovaj novac je namijenjen modernizovanju brazilske infrastrukture i podizanju usporenog privrednog rasta, prenosi agencija Rojters.

Injekcija kapitala iz Kine, koja je od 2009. godine najveći trgovinski partner ove latinoameričke države, nije mogla doći u bolje vrijeme za Brazil, budući da je, kao sedma najveća privreda na svijetu, suočen sa petom uzastopnom godinom niskog privrednog rasta.

Kina je, međutim, tek na 12. mjestu po obimu aktuelnih investicija u Brazilu, što je "poguralo" zvaničnu Braziliju da produbi ekonomske odnose sa tom azijskom zemljom i da popravi dotrajalu infrastrukturu za Olimpijske igre koje se naredne godine održavaju u Rio de Žaneiru.

Zvaničnici dviju zemalja su, takođe, finalizovali 1,3 milijarde dolara "težak" ugovor o prodaji 22 komercijalna aviona brazilske kompanije Embraer kineskom avioprevozniku Tiandžin erlajnsu.

Kineski premijer će, kako javlja Rojters, otputovati u Rio de Žaneiro, nakon čega će u četvrtak otputovati za Kolumbiju prije posjete Peruu i Čileu.

Bonus video: