Primirje u Jemenu više nije na snazi, Ban Ki Mun žali

Bombardovanje je nastavljeno uprkos pozivu izaslanika UN u Jemenu Ulda Čeiha Ahmeda da humanitarni prekid vatre bude produžen, prenijela je agencija AFP
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2015. 18:17h

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je žaljenje što, uprkos stalnim pozivima te svjetske organizacije, nije produžen humanitarni prekid vatre u Jemenu.

"Generalni sekretar žali što, uprkos stalnim pozivima UN, nije uslijedilo produženje humanitarnog prekida vatre u Jemenu, koje je juče isteklo", saopštio je portparol UN Faran Hak, prenijela je agencija Rojters.

Koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, nastavile su sinoć sa bombardovanjem pozicija pobunjenika u Adenu, gradu na jugu Jemena, ubrzo pošto je istekao period petodnevnog humanitarnog prekida vatre.

Na meti napada bila je predsjednička palata u Adenu, koja je pod kontrolom pobunjenika, kao i baza specijalnih snaga koje podržavaju pobunjenike.

Bombardovanje je nastavljeno uprkos pozivu izaslanika UN u Jemenu Ulda Čeiha Ahmeda da humanitarni prekid vatre bude produžen, prenijela je agencija AFP.

Prekid vatre, čiji je cilj bio da se omogući doturanje pomoći ugroženim civilama, inicirala je Saudijska Arabija. Uglavnom je poštovan, ali je ipak bilo sukoba pobunjenih Huta i provladinih snaga.

Pod dejstvom pomorske, vazdušne i kopnene blokade koju sprovodi koalicija arapskih država, predvođena Saudijskom Arabijom, u zemlji sa oko 25 miliona stanovnika vlada nestašica hrane, vode, medicinskih sredstava i električne energije.

Prema podacima UN, u konfliktima u Jemenu je od 19. marta ubijeno više od 1.400 ljudi, među kojima i znatan broj civila.

Bonus video: