Predsjednik Burudnija smijenio troje ministara

Grupa visokih generala pokušala je prošle nedjelje da svrgne s vlasti Nkurunzizea, koji je tada boravio u posjeti susjednoj Tanzaniji, poslije uličnih demonstracija protiv pokušaja predsjednika da ostane na vlasti tako što će se kandidovati za treći uzastopni mandat
0 komentar(a)
Pjer Nkurunziza, Foto: Reuters
Pjer Nkurunziza, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2015. 15:38h

Predsjednik Burundija Pjer Nkurunziza, smijenio je danas tri ministra u vladi, poslije neuspjelog državnog udara prošle nedjelje.

Smijenjeni su ministri odbrane, spoljnih poslova i trgovine, saopštio je portparol predsjednika.

Emanuel Ntahonvukije, nestranačka ličnost, imenovan je za novog ministra odbrane, umijesto Pontiana Gacijubvengea, dok će Alan Aime Njamitve na mjestu šefa diplomatije zamijeniti Lorana Kavakurea, prenio je AFP.

"Predsjednik po Ustavu ima ovlašćenja, među kojima je mogućnost da vrši izmjene u vladi, a on smatra da je došlo vrijeme za to", rekao je portparol Žerve Abajeho.

Njamitve je bivši ambasador u Afričkoj Uniji, dok je Ntahonvukije, šef antikorupcionog suda, postao prvi civil ministar odbrane za posljednjih 50 godina.

Ministarku trgovine Viržiniju Ciza, zamijenila je Irina Inantore.

Grupa visokih generala pokušala je prošle nedjelje da svrgne s vlasti Nkurunzizea, koji je tada boravio u posjeti susjednoj Tanzaniji, poslije uličnih demonstracija protiv pokušaja predsjednika da ostane na vlasti tako što će se kandidovati za treći uzastopni mandat.

Državni udar nije uspio, a 17 bezbjednosnih zvaničnika, uključujući pet generala, koji su optuženi za pokušaj puča, prekjuče su izašli pred tužioca koji ih je optužio za pokušaj destabilizovanja državnih institucija.

Građani koji se protive trećem Nkurunzizeovom mandatu, danas su se ponovo okupili na nekoliko mjesta u prijestonici Budžumburi, a vojnici su ih rastjerivali pucanjem u vazduh.

U međuvremenu, predsjednik Kenije Uhuru Kenijata, pozvao je vlasti Burundija da odlože parlamentarne i predsjedničke izbore.

Odlaganje izbora "dalo bi liderima vremena da zajednički, u saradnji sa svim strankama, dovedu do prijateljskog rješenja i trajnog mira u Burundiju", smatra Kenijata.

Parlamentarni izbori u Burundiju trebalo bi da budu održani 26. maja, a predsjednički 26. juna.

Bonus video: