Keri: Borba protiv Islamske države će dugo trajati

Zauzimanjem Ramadija, Islamska država naijnela je ozbiljan udarac iračkim snagama, kojima je premijer Iraka Hajder al-Abadi uputio apel da pruže otpo
1 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2015. 06:59h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će borba protiv Islamske države u iračkoj provinciji Anbar dugo trajati, ali da vjeruje da će iračke snage ponovo preuzeti kontrolu nad gradom Ramadijem.

On je to kazao, pošto je Islamska država juče preuzela kontrolu nad Ramadijem, udaljenom stotinak kilometara od Bagdada. U borbama je poginulo 500 ljudi, a 8.000 je napustilo grad.

Zauzimanjem Ramadija, Islamska država naijnela je ozbiljan udarac iračkim snagama, kojima je premijer Iraka Hajder al-Abadi uputio apel da pruže otpor.

Sitacija u Ramadiju je i dalje haotična, naveo je Pentagon, dodavši da je još rano davati procjene o situaciji na terenu.

Islamska država nastavila je ofanzivu i u susjednoj Siriji, gdje su se borbe vodile oko antičkog grada Palmira, ali su sirijske snage odatle potisnule džihadiste.

U sukobima oko grada Palmira je stradalo 315 ljudi, među kojima 123 vojnika, 135 pripadnika Islamske države i 57 civila.

Bonus video: