"ODBACIMO NEPROJATELJSTVO"

Mun u Pjongjangu: Napravimo veliki korak ka miru, kako bismo ponovo postali jedno

"Živjeli smo zajedno 5.000 godina, a odvojeno 70 godina", rekao je Mun
60 pregleda 0 komentar(a)
Mun Džae In, Foto: Reuters
Mun Džae In, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 10:13h

Južnokorejski predsjednik Mun Džae In održao je govor u Pjongjangu, obrativši se hiljadama Sjevernokorejaca s pozivom na okončanje 70-godišnjeg neprijateljstva i izgradnju budućnosti mira i prosperiteta, prenosi Tanjug.

"Živjeli smo zajedno 5.000 godina, a odvojeno 70 godina. Sada predlažem da u potpunosti odbacimo neprijateljstvo iz proteklih sedam decenija i napravimo veliki korak naprijed ka miru, kako bismo ponovo postali jedno", poručio je Mun, prenosi AP.

Mun i sjevernokorejski lider Kim Džong-un su sa suprugama u srijedu uveče prisustvovali masovnim igrama "Slavna zemlja" na stadionu u Pjongjangu, gledajući skladni nastup hiljada izvođača.

Južna Koreja je saopštila da su ove igre privukle oko 150.000 gledalaca.

Kim i Mun posjetili svetu planinu u Sjevernoj Koreji

Mun Džae In i sjevernokorejski lider Kim Džong Un posjetili su danas krater na vrhu vulkana koji se smatra svetim u Sjevernoj Koreji, posljednjeg dana Munove posjete susjednoj zemlji radi razgovora o nuklearnim tenzijama i drugim međukorejskim pitanjima.

U dugačkim kaputima i u pratnji svojih supruga, Kim i Mun su se uhvatili za ruke podigavši ih uvis dok su se fotografisali ispred jezera na planini Paektu, do kojeg su se zajedno prebacili žičarom, prenosi AP.

Mun je tom prilikom rekao da bi odnosi između dvije Koreje trebalo da se poboljšaju kako bi više Južnokorejaca moglo da posjeti vulkan.

Kim je izjavio da je planina Paektu postala "predmet čežnje" Južnokorejaca, ali i Sjevernokorejaca koji žive izvan zemlje.

Preporučujemo za Vas