Boko haram ponovo zauzeo grad Marte u državi Borno

Prije nego što su zauzeli Marte, pobunjenici su ove sedmice dva puta napali prijestonicu Maiduguri i ubili 12 ljudi
0 komentar(a)
Boko Haram, Foto: Beta-AP
Boko Haram, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.05.2015. 08:44h

Pripadnici ekstremističke grupe Boko haram ponovo su zauzeli nigerijski grad Marte u državi Borno, koji je bio oslobođen u februaru, saopštio je zamjenik guvernera te države.

"Kako smo razumjeli, Marte je u potpunosti pao pod kontrolu pobunjenika, što za nas predstavlja ogroman gubitak", rekao je Zana Umar Mustafa.

Prije nego što su zauzeli Marte, pobunjenici su ove sedmice dva puta napali prijestonicu Maiduguri i ubili 12 ljudi, prenio je Rojters.

Pripadnici Boko harama takođe su napali selo Kodžiti, gdje su ubili sedmoro ljudi. Taj napad dogodio se u susjednoj državi Adamava, iz koje su ekstremisti istjerani krajem februara.

Grupa Boko haram zauzela je prošle godine teritoriju veću od cele Belgije, ubivši na hiljade ljudi, dok je oko 1,5 miliona stanovnika raseljeno, podsjeća britanska agencija.

Vojske Nigerije, Čada i Nigera zajedno su uspjele da potisnu pobunjenike iz većine oblasti, dok je Kamerun napadao duž granice.

Šuma Sambisa ostala je posljednje veliko uporište Boko harama. Međutim, pobunjenici bježe u druge zajednice i tako ponovo ulaze u oblasti iz kojih su protjerani, rekao je Mustafa.

Bonus video: