VOĐE PRIZNALE PORAZ

Propao puč u Burundiju: "Nadamo se da nas neće ubiti"

Portparol pučista Venon Ndabaneze je potvrdio za AFP da su odlučili da se predaju, prije nego što je uhapšen on, zamjenik njihovog lidera Siril Ndajirukije i drugi rukovodioci
0 komentar(a)
Burundi, vojska, Foto: Reuters
Burundi, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2015. 09:28h

Pokušaj da se zbaci predsjednik Burundija Pjer Nkurunziza se završio neuspJehom, vođe puča su danas priznale poraz i vojnici lojalni predsjedniku su ih pohapsili.

General Godefroid Nijombare koji je pokrenuo puč, rekao je telefonom za AFP da želi da se preda, dodajući da mu se približavaju vojnici koji podržavaju predsjednika.

"Mi želimo da se predamo", rekao je on, dodajući "Nadam se da nas neće ubiti". Nije odmah bilo jasno da li je on uhapšen ili ubijen.

Portparol pučista Venon Ndabaneze je takođe potvrdio za AFP da su odlučili da se predaju, prije nego što je uhapšen on, zamjenik njihovog lidera Siril Ndajirukije i drugi rukovodioci.

"Zvali smo Ministarstvo bezbjednosti da im kažemo da više nemamo oružje", kazao je Ndabaneze, prije nego što je uhapšen.

Dramatični završetak puča dogodio se za kratko vrijeme, pošto je predsjedništvo objavilo da se Nkurunziza, koji je bio u inostranstvu, pa se vratio u zemlju.

On je bio u susjednoj Tanzaniji na regionalnim razgovorima, kada je pokrenut puč, na vrhuncu višenedjeljnih nasilnih uličnih protesta protiv predsjednikovog zahtjeva za treći mandat.