Sjevernokorejski ministar odbrane ipak nije pogubljen?

Detalji Hjonovog stravičnog pogubljenja dominirali su naslovnim stranicama, ali je NIS danas pojasnio da egzekucija sjevernokorejskog ministra nikad nije potvrđena
0 komentar(a)
Hjon-Jong Čol, Foto: Reuters
Hjon-Jong Čol, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2015. 06:46h

Sumnje oko izvještaja o pogubljenju ministra odbrane Sjeverne Koreje pojavile su se danas u javnosti pošto je južnokorejska obavještajna agencija (NIS) saopštila da ta informacija nije potvrđena.

NIS je u srijedu obavijestio parlamentarni komitet da je ministar odbrane Sjeverne Koreje Hjon-Jong Čol uklonjen, navodeći obavještajne podatke prema kojima se njegovo pogubljenje dogodilo 30. aprila vatrom iz raketnog bacača.

Detalji Hjonovog stravičnog pogubljenja dominirali su naslovnim stranicama, ali je NIS danas pojasnio da egzekucija sjevernokorejskog ministra nikad nije potvrđena.

"Hjon je uklonjen", rekao je portparol NIS-a za AFP.

"Bilo je obavještajnih podataka da je možda pogubljen, ali to nije potvrđeno", dodao je portparol.

Do zabune je došlo dijelom zbog načina na koji se brifinzi NIS-a parlamentu odvijaju i kako se o njima izvještava.

Oni se odvijaju iza zatvorenih vrata, nakon čega odabrani poslanici prenose informacije južnokorejskim medijima, što može da dovede do razlike u originalnom brifingu i kasnijim naslovima.

Prema riječima poslanika, NIS je saopštio da je Hjon uklonjen zbog nelojalnosti i zato što je zadrijemao tokom zvaničnih sastanaka kojima je predsjedavao lider države Kim DŽong Un.

"Čol je pogubljen krajem aprila vatrom iz ručnog raketnog bacača, uz prisustvo više stotina posmatrača, na strelištu vojne akademije Kang Kon", izjavio je zastupnik Šin Kjuong-Min, koji je prisustvovao sastanku u parlamentu.

Otkad je preuzeo vlast krajem 2011, Kim je smijenio niz zvaničnika, u pokušaju da učvrsti svoju vlast, naveo je AP, dodajući da su analitičari i dalje podijeljeni oko toga da li krvava smaknuća znače da mladi lider vlast čvrsto drži u svojim rukama ili da neko drugi pokušava da se nametne.

Najistaknutija smjena na vrhu sjevernokorejske vlasti se dogodila 2013. godine, kad je Kim pogubio svog ujaka i glavnog zamjenika Džang Song-Teka, pod optužbama za izdaju.

Bonus video: