U CAR oslobođeno oko 350 djece vojnika: Na bojnom polju ih ima još 6.000

"Oslobađanje ove djece, u istom danu, poslije dvije godine žestokih borbi, pravi je korak ka miru", rekao je predstavnik UNICEF-a Malik Fal
0 komentar(a)
Centralno Afrička Republika, Foto: Beta-AP
Centralno Afrička Republika, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.05.2015. 06:24h

Naoružane grupe u Centralnoafričkoj Republici oslobodile su više od 350 djece vojnika, u najvećoj takvoj akciji od kada je zemlju, krajem 2013. zahvatilo sektaško nasilje, saopštio je UNICEF.

Tri odvojene ceremonije održane su u blizini grada Bambari, na kojima su djeca napustila i hrišćanske i muslimanske pobunjeničke grupe, koje su se ranije ujedinile i kratko vladale zemljom.

Neka od oslobođene djece, koja su predata UNICEF-u, imaju samo 12 godina, a socijalne službe pokušaće da ih povežu s rodbinom ili će ostati u hraniteljskim porodicama, dok njihove ne budu pronađene, prenio je AP.

"Oslobađanje ove djece, u istom danu, poslije dvije godine žestokih borbi, pravi je korak ka miru", rekao je predstavnik UNICEF-a Malik Fal.

UNICEF, međutim, vjeruje da se i na strani hrišćana i na strani muslimana, još bori oko 6.000 djece, od kojih neka rade kao kuvari ili kuriri, dok su mlade djevojke često seksualno zlostavljane.

Dogovor o oslobađanju djece, naoružane grupe postigle su početkom mjeseca, kada su se dogovorile i da polože oružje, što se ranije završavalo neuspjehom.

Bonus video: