Stotine hiljada dolara za putovanja i poklone zakonodavacima SAD

Zakonodavci i članovi njihovog osoblja su dobili stotine hiljada dolara u vidu putnih troškova i poklona, uključujući azerbejdžanske tepihe vrijedne od 2.500 do 10.000 dolara, prema izvještaju odbora za etiku. Putne potvrde pokazuju da troškovi avionskog prevoza iznose ukupno 112.899 dolara, objavio je američki list
84 pregleda 0 komentar(a)
Baku, Foto: Shutterstock
Baku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2015. 09:25h

Azerbejdžanska državna naftna kompanija je platila stotine hiljada dolara da bi pokrila putne troškove 10 američkih zakonodavaca, kao i svilene ešarpe, tepihe i ostale poklone, šaljući sredstva preko neprofitnih korporacija, objavio je „Vašington post“, pozivajući se na povjerljivi izvještaj.

Kako je otkrio nezavisni odbor Predstavničkog doma za etiku, kompanija SOCAR je finansirala sve troškove putovanja na konvenciju 2013, za zakonodavce i 32 člana osoblja Predstavničkog doma, navodi list.

„SAD-Azerbejdžan konvencija“ u maju 2013. u Bakuu je održana godinu pošto su SOCAR i još nekoliko kompanija tražili od Kongresa da projekat gasovoda, vrijedan 28 milijardi dolara, izuzme iz američkih ekonomskih sankcija Iranu.

Ta kompanija je „navodno provukla 750.000 dolara kroz neprofitne korporacije sa sjedištem u SAD kako bi sakrila izvor finansiranja konferencije“, piše „Post“.

Gasovod je odavno važan cilj američke politike jer bi Evropljanima ponudio alternativu za ruski gas.

Zakonodavci i članovi njihovog osoblja su dobili stotine hiljada dolara u vidu putnih troškova i poklona, uključujući azerbejdžanske tepihe vrijedne od 2.500 do 10.000 dolara, prema izvještaju odbora za etiku. Putne potvrde pokazuju da troškovi avionskog prevoza iznose ukupno 112.899 dolara, objavio je američki list.

„Istražitelji Kongresa nisu mogli da utvrde da li su zakonodavci koristili svoje zvanične pozicije u korist SOCAR -a ili projekta gasovoda,“ piše „Post“ o istrazi, koja je, kako dodaje, najopsežnija istraga odbora za etiku od formiranja 2008.

Listi piše i da „takođe nisu pronašli dokaze da su zakonodavci ili njihovo osoblje znali da konferenciju finansira neka strana vlada,“ te da su kazali da je odbor za etiku odobrio to putovanje.

Bonus video: