Težak krivolov u Kini: Ubili pandu i prodavali njene organe

Kineska televizija javila je da je šumska policija u provinciji Junan od lovokradica i krijumčara zaplijenila kožu, meso, kosti i unutrašnje organe pandi
1 komentar(a)
Pande, Foto: Beta-AP
Pande, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.05.2015. 09:55h

Policija u jugozapadnoj Kini uhapsila je 10 ljudi zbog ubijanja ženke džinovske pande i prodaje djelova njenog tijela, objavili su kineski državni mediji.

Džinovska panda je ugrožena vrsta koja je na vrhu spiska zaštićenih životinja u Kini. Krivolov ovih životinja je rijedak ali organi pande, kako se vjeruje, imaju visoku cijenu na crnom tržištu upravo zato što su rijetki.

Kineska televizija javila je da je šumska policija u provinciji Junan od lovokradica i krijumčara zaplijenila kožu, meso, kosti i unutrašnje organe pandi. Ako se proglase krivim, osumnjičeni bi mogli da dobiju višegodišnje zatvorske kazne.

Zvaničnici su rekli da je jedan osumnjičeni postavio zamku kada su mu ovce ubile divlje zvijeri u decembru. Zamka je polomljena a zatim su on i njegov brat pratili tragove divlje životinje, pronašli pandu i ubili je, javlja agencija Sinhua.

Oni su prodali 35 kilograma mesa džinovske pande i njene četiri šape za 4.800 juana (800 dolara) jednom kupcu, a ti djelovi su kasnije preprodati drugima, prenosi Sinhua.

Prema nedavnom ispitivanju, broj divljih pandi porastao je za 268 na ukupno 1.864 u Kini, od posljednjeg prebrojavanja 2003. godine.

Svjetski fond za prirodu naveo je da je krivolov, tradicionalna prijetnja divljim pandama, u Kini opao, ali da je sada privredni razvoj postao glavna prijetnja tim životinjama. Hidrocentrale, izgradnja puteva i rudarski projekti remete prirodnu okolinu tih životinja.

Kineski zvaničnici navode međutim da krivolov rijetkih životinja i krijumčarenje njihovih organa ostaje problem i da vlasti jačaju napore za suzbijanje takvog djelovanja.

Bonus video: