Puč u Burundiju, šef države ne može da se vrati u zemlju

Puč je najavio, poslije predsjednikovog odlaska u Tanzaniju, bivši šef obavještajne službe i saveznik predsjednika Godefroid Nijombare, koga je predsjednik razriješio u februaru
0 komentar(a)
Burundi, Foto: Reuters
Burundi, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2015. 08:06h

Predsjednik Burundija Pjer Nkurunziza je onemogućen da se vrati kući, poslije samita u Tanzaniji, jer je u međuvremenu izveden puč.

Njegov avion je po povratku pokušao da sleti na aerodrom, ali mu to nije bilo dozvoljeno, pa se pretpostavlja da se vratio u Tanzaniju.

Tokom noći vođene su teške borbe između vojnika lojalnih predsjedniku i onih koji podržavaju puč, pa i dalje ostaje nejasno da li je puč uspio ili nije, prenosi BBC.

Predstavnici obje strane se bore za kontrolu nad nacionalnom televizijom.

Jedna strana tvrdi da je puč uspio, a druga da su u pitanju laži.

Puč je najavio, poslije predsjednikovog odlaska u Tanzaniju, bivši šef obavještajne službe i saveznik predsjednika Godefroid Nijombare, koga je predsjednik razriješio u februaru.

Na hiljade ljudi izašlo je na ulicu da proslavi puč.

Nkurnziza je na vlasti od 2005. godine, a do nemira je došlo pošto je tražio i treći mandat, što je u suportnosti sa Ustavom.

Burundi je bio izložen 12-godišnjem građanskom ratu etničkih grupa koji je završen mirovnim sporazumom, kojim je predviđeno da vojska ubuduće bude podijeljena po pola između manjinskih Tutsija i većinskih Huta.

Vojska se zbog toga smatra neutralnom, ali je u nemirima posljednjih nedjelja, u njoj ipak došlo do frakcija koje podržavaju različite strane.

Bonus video: