Filadelfija: Voz jurio brzinom duplo više od propisane

Nekoliko sati poslije nalaganja istrage o uzrocima nesreće, stručnjaci NTSB su zaključili da je nesreća mogla da bude spriječena da je voz imao napredan sistem bezbjednosti pod nazivom “pozitivna kontrola voza”
0 komentar(a)
Filadelfija nesreća, Foto: Reuters
Filadelfija nesreća, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2015. 07:59h

Putnički voz Amtrak koji je u utorak uveče iskočio iz šina u Filadelfiji, kada je stradalo sedam osoba a povrijeđeno više od 200, putovao je brzinom od preko 100 milja na sat, što je duplo više od dozvoljene brzine, saopštili su danas američki istražitelji.

Nekoliko sati poslije nalaganja istrage o uzrocima nesreće, stručnjaci Nacionalnog odbora za bezbjednost u saobraćaju (NTSB) su zaključili da je nesreća mogla da bude spriječena da je voz imao napredan sistem bezbjednosti pod nazivom “pozitivna kontrola voza”, kazao je član odbora Robert Samvalt.

Kočioni sistem koji se primjenje u vanrednim situacijama pokrenut je kada je voz ulazio u lijevu krivinu, gdje je maksimalna dozvoljena brzina 50 milja na sat (80km/sat).

Međutim,kočnice su uspjele samo malo da uspore voz sa 106 milja na 102 milje na sat (170km/h) nekoliko sekundi prije nego što je lokomotiva i sedam putničkih vagona iskliznulo sa šina.

Bonus video: