Stupilo na snagu primirje u Jemenu

U deklaraciji, koji je konsenzusom usvojilo svih 15 stalnih članica Savjeta bezbjednosti, navodi se da je neophodno omogućitui hitnu isporuku humanitarne pomoći
0 komentar(a)
Jemen, protesti, Foto: Reuters
Jemen, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2015. 09:02h

Savjet bezbjednosti UN pozdravio je inicijativu Saudijske Arabije i jemenske vlade o primjeni privremenog prekida vatre u Jemenu, u cilju dostavljanja humanitarne pomoći svim ugroženim stanovnicima.

U sinoć usvojenoj deklaraciji Savjet je izrazio "duboku zabrinutost" zbog "teških posljedica" nasilja u Jemenu. Zbog toga je svim učesnicima sukoba upućen apel da tokom primirja prekinu sve vojne akcije.

Primirje je stupilo na snagu sinoć, poslije sedam nedjelja od kako je međunarodna sunitska koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, počela vazdušne napade na pobunjenike Hute, koji podržavaju bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

U Jemenu danas nisu zabilježeni novi sukobi.

U deklaraciji, koji je konsenzusom usvojilo svih 15 stalnih članica Savjeta bezbjednosti, navodi se da je neophodno omogućitui hitnu isporuku humanitarne pomoći.

Savjet bezbjednosti pružio je "punu podršku" izaslaniku UN Ismailu Uld Šeiku Ahmedu, a generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu upućen je apel da sazove konferenciju na kojoj bi se pregovorima politički rješavao sukob u Jemenu.

Neimenovane diplomate rekle su da bi konferencija mogla da se održi 17. maja u Rijadu.

Prema posljednjim podacima UN, u vazdušnim napadima i kopnenim borbama u Jemenu, ubijeno je 646 ljudi, a 1.364 je povrijeđeno. Najmanje 300.000 je raseljeno.

Bonus video: