SAD: Voz iskočio iz šina, broj mrtvih povećan na sedam

Voz je sletio nedaleko od mjesta gde se desila najveća željeznička nesreće u istoriji SAD - sletanje sa šina voza 1943. kada je poginulo 79 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2015. 20:13h

Bilans mrtvih u udesu putničkog voza Amtrak koji je u utorak uveče iskočio iz šina na sjeveru Filadelfije, porastao je na sedam pošto je pronađeno još jedno tijelo, a bilans povrijeđenih na više od 200, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Agencija AP analizirala je zapis jedne video kamere na željeznici upravo prije nesreće, i došla je do zaključka da je voz išao brzinom od oko 107 milja (170 kilometara na sat) dok se približavao krivini, iako je na tom mjestu brzina ograničena na 50 milja (80 kilometara).

Video snimak je pokazao da je kompozicija voza, dužine oko 200 metara, prošla kameru za nesto više od pet sekundi što znači da se voz kretao oko 170 kilometara na sat.

Predstavnici željezničke kompanije naveli su da je u vozu, koji je išao iz Vašingtona za Njujork, bilo 238 putnika i pet članova posade. Iz šina je ispalo svih sedam vagona, uklučujući i lokomotivu.

Vlasti navode da ne znaju sta je prouzorakovalo željezničku nesreću, u kojoj su neki vagoni rasuti naokolo i prevnuti na krov, u ulici Ričmond, pored rijeke Delaver, prenio je Rojters.

Gradonačelnik Majkl Nater je rekao na ranijoj konferenciji za novinare, da su vatrogasci izvijestili da je pored pet poginulih, još šest u kritičnom stanju. Nekoliko bolnica u gradu je izvijestilo da su primili više od 100 pacijenata sa mjesta nesreće.

Željeznički saobraćaj između Njujorka i Filadelfije do daljnjeg je obustavljen.

CNN je prenio mišljenje FBI-ja da nema nikakvih naznaka da je do nesreće došlo zbog terorističkog napada i da nijesu našli ništa sumnjivo. Vremenske okolnosti su bile sasvim povoljne.

Menadžer agencije Asošiejted pres, koji je bio u vozu, rekao je da je voz "počeo da usporava, kao da je neko pritisnuo kočnicu".

"Onda je sve odjednom počelo da se trese. Mogli ste da vidite kako lete stvari ljudi".

"Bio je to užasan prizor. NIkad nisam vidio ništa slično u svom životu," rekao je rekao je gradonačelnik Filadelfije Majk Nater..

Nesreća se desila u oblasti koja je poznata kao Frankford čvor i ima veliku krivinu.

Voz je sletio nedaleko od mjesta gde se desila najveća željeznička nesreće u istoriji SAD - sletanje sa šina voza 1943. kada je poginulo 79 ljudi.

Galerija

Bonus video: