U Jemenu ubijen vođa Al Kaide

Mohamed Saleh al-Gorabi tražen je zbog toga što se smatra odgovornim za organizaciju niza naoružanih napada na banke u regionu Hadramaut
0 komentar(a)
Hezbolah bespilotna letjelica, Foto: AP
Hezbolah bespilotna letjelica, Foto: AP
Ažurirano: 12.05.2015. 15:54h

U napadu američke bespilotne letjelice na jemenski grad Mukala, koji je pod kontrolom džihadista, poginuo je provincijski komandant Al Kaide i još tri militanta, izjavio je danas jedan anonimni jemenski zvaničnik.

Komandant Mamun Hatem je bio vođa snaga Al Kaide u centralnoj jemenskoj provinciji Ib, a poginuo je u napadu drona na predsjedničku palatu u Mukali, luci na jugoistoku Jemena, rekao je zvaničnik, a prenijela agencija AFP.

Među ubijenima je i Mohamed Saleh al-Gorabi, operativac Al Kaide tražen zbog toga što se smatra odgovornim za organizaciju niza naoružanih napada na banke u regionu Hadramaut.

Al Kaida je iskoristila višemjesečne borbe u Jemenu između pobunjenika, koji imaju podršku Irana, i jemenske vlade kako bi povećala svoju kontrolu nad provincijom Hadramaut.

SAD već duže vrijemena vrši napade dronovima na položaje jemenskog ogranka Al Kaide, koji smatra opasnijim od drugih ogranaka te organizacije.

Bonus video: