Oland pozvao na ukidanje embarga Kubi

Oba doma američkog Kongresa su pod kontrolom republikanaca i američki predsjednik se suočava sa teškom političkom bitkom kod kuće
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2015. 18:52h

Francuski predsjednik Fransoa Oland danas je tokom svoje prve, istorijske posjete Kubi, pozvao na ukidanje embarga toj zemlji.

Govoreći o poluvjekovnom američkom embargu (trgovinskom i finansijskom) koji je na snazi od 1962 godine, Oland je rekao da će Francuska učiniti sve što je u njenoj moći da se vidi da "mjere koje su toliko naudile razvoju Kube, konačno budu ukinute", prenijela je agencija AFP.

Oland, prvi francuski predsjednik i zapadni lider koji je ikada posjetio Kubu, naglasio je da je trenutak njegove posjete "posebno važan, ali i da je vrijeme neizvjesno" kada Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija nastoje da obnove diplomatske odnose sa Havanom.

"Francuska će učiniti ono što može da se otvaranje sprovodi", rekao je Oland u obraćanju na Havanskom univerzitetu.

Od najave u decembru prošle godine da će SAD i Kuba početi sa obnavljanjem odnosa, poslije pola vijeka, američki predsjednik Barak Obama iskoristio je svoja ovlašćenja da ukine nekoliko "aspekata američkog embarga Kubi" koji su se odnosili na putovanja i slanje novca na ostrvo i pozvao Kongres da u potpunosti ukine embargo.

Međutim, oba doma američkog Kongresa su pod kontrolom republikanaca i američki predsjednik se suočava sa teškom političkom bitkom kod kuće.

Zvanična Havana je navela da ih je poluvjekovni embargo, odnosno "blokada", koštala više od 100 milijardi dolara.

Bonus video: