OPASNO NIJE PROŠLA

Lider Kurda: Slomili smo kičmu Islamskoj državi

Barzani je rekao i da se, iako "opasnost nije prošla", nada da su "dani brutalne militantne organizacije odbrojani"
0 komentar(a)
Borci ISIL-a u Mosulu, Foto: Beta/AP
Borci ISIL-a u Mosulu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.05.2015. 18:05h

Lider iračkog autonomnog kurdskog regiona Masud Barzani rekao je da su njegove snage "slomile kičmu" Islamskoj državi uz pomoć međunarodnih saveznika.

"Zahvaljujući (kurdskoj) opoziciji i uz pomoć njenih prijatelja u koaliciji, kičma Islamske države je slomljena", rekao je Barzani poslije razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Mađarska se nedavno priključila borbi protiv ID, obećavši da će poslati oko 150 vojnika u Abril, prijestonicu iračkog autonomnog kurdskog regiona.

Barzani je rekao i da se, iako "opasnost nije prošla", nada da su "dani brutalne militantne organizacije odbrojani", prenio je AFP.

Kurdski predsjednik nalazi se u Budimpešti u zvaničnoj posjeti, prije puta u Vašington, gdje će s američkim predsjednikom Barakom Obamom razgovarati o situaciji u Iraku.

Barzani je zamolio za dodatnu humanitarnu pomoć i zatražio od SAD da naoružava njegove snage "pešmerge" direktno, a ne preko federalne vlade u Bagdadu.

Prešmerge, podržane vazdušnim napadima SAD, zaustavile su dalje napredovanje ID, iz gradova koje je ta grupa zauzela u Iraku, u oblast koju kontrolišu Kurdi.

Barzani je, međutim, upozorio da je njegov region sada suočen s problemom od 1,5 miliona izbjeglica i interno raseljenih", koji su bježali od Islamske države.

Preporučujemo za Vas