SAD: Gorela nuklearka, nafta u rijeci Hadson

Elektrana je udaljena oko 50 kilometara od centra Njujorka, zbog čega ekološka udruženja već godinama traže njeno zatvaranje
1 komentar(a)
Hadson, Njujork, SAD, Foto: Beta-AP
Hadson, Njujork, SAD, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.05.2015. 09:40h

Hiljade galona nafte curi u rijeku Hadson iz njujorške nuklearne elektrane u kojoj je prethodno izbio požar, saopštili su zvaničnici.

Gradonačelnik Njujorka Endru Kuomo izjavio je da su ekipe za vanredne situacije na terenu u mjestu Bjukenen, gdje se nalazi nuklearna elektrana Indijan Point i da pokušavaju da očiste tečnost koja je iscurela iz transformatora koji se zapalio u subotu veče.

"Nema sumnje da je nafta iscurela u reku Hadson, ali ne znamo tačno koliko", kazao je Kuomo i dodao da će čišćenje trajati dan ili dva.

Džeri Napi, portparol kompanije Enterdži, koja je vlasnik nuklearne centrale, izjavio je da će možda biti potrebne sedmice prije nego što taj dio elektrane bude ponovo otvoren. Zbog kvara na transformatoru u subotu veče je izbio požar što je izazvalo automatsko isključenje elektrane koja proivodi 25 odsto struje za Njujork i susjedni Vestčester.

Nafta koja služi za hlađenje transformatora je iscurela u rezervoar koji nije imao dovoljan kapacitet da zadrži svu tečnost, koja se zatim kroz odvodne cevi izlila u rijeku. Komesar za zaštitu životne sredine Džozef Marins izjavio je da su preduzete sve mjere da se spriječi širenje nafte.

Elektrana je udaljena oko 50 kilometara od centra Njujorka, zbog čega ekološka udruženja već godinama traže njeno zatvaranje.

Bonus video: