Maduro: SAD gube uticaj pa napadaju

U martu, prenio je AFP, SAD su proglasile Venecuelu prijetnjom za američku nacionalnu bezbjednost, što je obično prvi korak ka započinjanju programa sankcija SAD
4 komentar(a)
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2015. 06:26h

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da Vašington gubi uticaj na međunarodnoj sceni i da zbog toga sada cilja na Rusiju i Venecuelu, a i na Kinu.

U intervjuu lokalnim radio i TV stanicama na španskom, Maduro je rekao da je uvjeren da će, prije ili kasnije, SAD poći putem kojim je išla i britanska imperija prije 70 godina.

"Ona je bila moćna imperija koja je 300 godina vladala cijelim regionima Azije, Latinske Amerike, Karibima i Afrikom. Britanija je vladala svijetom. Onda su oni morali da se prilagode novim istorijskim okolnostima", rekao je Maduro i dodao da vjeruje da će se ista stvar dogoditi i SAD, i da će Amerika morati da prođe kroz seriju konflikata.

"SAD vide da gube uticaj i nastoje da ''ciljaju'' zemlje kao što je Rusija da bi našle način da ih zaustave. SAD stvaraju prepreke i probleme takvim zemljama. One nastoje da ugroze njihov prirodni razvoj i nastavljaju da napadaju miroljubive zemlje kao što je Veneceuela, a protive se razvoju moćnih nacija kao što je Kina", rekao je Maduro.

U martu, prenio je AFP, SAD su proglasile Venecuelu prijetnjom za američku nacionalnu bezbjednost, što je obično prvi korak ka započinjanju programa sankcija SAD.

Maduro je rekao da je njegova zemlja posle toga naišla na veliku podršku u Latinskoj Americi, što je primoralo Vašington da smanji pritisak.

Prema Maduru, države mogu uspješno da se odupru američkom pritisku ako su dovoljno odlučne, kao što to pokazuje primjer Kube.

"Barak Obama je bio dovoljno hrabar da prizna u svom govoru 17. decembra da blokada i suzbijanje Kube nisu uspjele. Ali je on, takođe, govorio s imperijalističke tačke gledišta. Sada oni pokušavaju da izvrše uticaj na Kubu", rekao je predsjednik Venecuele.

Bonus video: