PROVINCIJA SADA

Jemen napušta 70.000 ljudi

Saudijska Arabija je 26. marta sa zemljama Zaliva i SAD počela bombardovanje položaja pobunjenika Huta, koji podržavaju bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 05:10h

Oko 70.000 ljudi, među kojima 28.000 djece, danas je napustilo provinciju Sada na istoku Jemena, uporište pobunjenika Huta, koja je bila meta jakog bombardovanja, saopštile su humanitarne organizacije.

"Neprijateljstva moraju biti okončana, kako bi humanitarna pomoć mogla da bude dopremljena. Sve uključene strane treba da učestvuju u traženju političkog rješenja konflikta", rekao je Do Mohamed, direktor humanitarne organizacije CARE za Jemen.

Među organizacijama koje su oštro osudile "rastući intenzitet" bombardovanja Jemena su i Spasimo djecu (Save the children), Oxfam, i Secours Islamique.

Provincija Sada juče je drugi dan za redom bila meta jakog bombardovanja međunarodne koalicije.

UN su izrazile zabrinutost zbog broja civilnih žrtava, i podsjetile da bombardovanje naseljenih zona predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Saudijska Arabija je 26. marta sa zemljama Zaliva i SAD počela bombardovanje položaja pobunjenika Huta, koji podržavaju bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Pobunjenici između ostalog pod kontrolom drže Sanu, teritorije u centralnom i zapadnom dijelu Jemena i djelove grada Adena, koji je aktuelni jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi morao da napusti.

Prema podacima UN, u vazdušnim napadima i kopnenim borbama u Jemenu ubijeno je 646 ljudi, a 1.364 ih je povrijeđeno. Najmanje 300.000 je raseljeno.