SAD: Da Sjeverna Koreja ne podstiče tenzije u regionu

Bijela kuća nije željela da komentariše raketnu probu, ali je navela da lansiranja u kojima se koristi balistička raketna tehnologija predstavljaju jasno kršenje rezolucija Saveta bezbjednosti UN
1 komentar(a)
Stejt Dipartment, Foto: Reuters
Stejt Dipartment, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2015. 18:23h

Američki Stejt department pozvao je Sjevernu Koreju da se uzdrži od bilo kakvih akcija koje bi pojačale tenzije u regionu, pošto je Pjong Jang saopštio da je uspješno izveo probu podmorske balističke rakete.

Bijela kuća nije željela da komentariše raketnu probu, ali je navela da lansiranja u kojima se koristi balistička raketna tehnologija predstavljaju jasno kršenje rezolucija Saveta bezbjednosti UN.

Sjeverna Koreja umjesto toga treba da se usmjeri na "preduzimanje konkretnih koraka ka ispunjavanju svojih međunarodnih obećanja i obaveza", saopštio je Stejt deparment.

Posle tri godine zastoja u nuklearnim pregovorima, SAD izgledaju spremno da počnu preliminarne pregovore kako bi procijenile namjere Sjeverne Koreje i šanse da se odrekne atomskog oružja.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA javila je jutros da je izvršena proba "moćne strateške podmorske rakete", koju je lider Kim Džong Un opisao kao "strateško oružje svetskog nivoa".

Ubrzo posle toga, zvaničnici Južne Koreje su saopštili da je Severna Koreja sa istočne obale ispalila u more tri krstareće rakete protiv brodova. Sjeverna Koreja je prvu nuklearnu probu izvela 2006.

Prema ocjeni američkih stručnjaka, Pjong Jang bi mogao da do 2020. poveća nuklearni arsenal s najmanje 10 oružja koliko se procjenjuje da ima danas na između 20 i 100. Denuklearizacija je cilj pregovora Pjong Janga sa Kinom, Japanom, Rusijom, SAD i Južnom Korejom, koje su spremne da obnove pregovore ako Sjeverna Koreja pokaže dobru volju.

Poslednji pokušaj obnavljanja pregovora propao je 2012. kada je Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa. Naredne godine je izvela treću nuklearnu probu, a zatim i niz proba raketa kratkog dometa.

Vašington je u januaru predložio sastanak sa Sjevernom Korejom, ali dvije strane nisu uspjele da se dogovore o tome ko će se i gdje sastati.

Bonus video: