Sjeverna Koreja lansirala balističku podmorsku raketu: "Oružje svjetskog nivoa"

Saopštenje o lansiranju rakete uslijedilo je pošto je Pjongjang odbacio kritike SAD, koje optužuju Sjevernu Koreju da radi na proizvodnji rakete pod izgovorm svemirskih istraživanja
5 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Kim Džong Un, Foto: Beta-AP
Sjeverna Koreja, Kim Džong Un, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.05.2015. 11:16h

Sjeverna Koreja danas je uspješno lansirala balisitičku podmorsku raketu, koju lider Kim Džong Un opisuje kao "strateško oružje svjetskog nivoa".

"Izvršena je proba moćne strateške podmorske rakete", objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim Džong Un prisustvovao je operaciji lansiranja rakete, ocijeniviši da je to "značajan uspjeh", koji je izjednačio sa operacijom lansiranja satelita iz 2012. godine.

"Vojska Sjeverne Koreje sada posjeduje strateško oružje na svjetskom nivou, koje ima kapacitet da u svojim vodama pogodi i uništi neprijateljske snage koje ugrožavau suverenitet i dostojanstvo (Sjeverne Koreje) i koje ima mogućnost da vodi operacije ispod površine mora", rekao je Kim Džong Un, a prenosi KCNA.

Saopštenje o lansiranju rakete uslijedilo je pošto je Pjongjang odbacio kritike SAD, koje optužuju Sjevernu Koreju da radi na proizvodnji rakete pod izgovorm svemirskih istraživanja.

Sjeverna Koreja je 2012. godine lansirala satelit pomoću balističke rakete dugog dometa.

Zapadne zemlje tada su saopštile da je lansiranje satelita bilo testiranje rakete dugog dometa koja bi mogla da ponese nuklearnu bojevu glavu.

Bonus video: