Snouden: Predstavnici naroda ne kontrolišu obavještajne službe

Njemački mediji su optužili njemačku obavještajnu službu BND zbog "pomoći" američkoj NSA u špijuniranju meta kao što su Erbas grupa, francuskog predsjednika i Evropske komisije
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.05.2015. 08:26h

Skandal zbog udruženog njemačko-američkog špijuniranja evropskih zvaničnika i velikih kompanija potvrđuje koliko su velike razmjere međunarodne špijunaže, istakao je odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden, pišu njemački mediji.

"Masovna špijunaža je realnost. Industrijska špijunaža se praktikuje i obavještajne službe rade bez kontrole predstavnika naroda (parlamentaraca) i pravde", izjavio je Snouden u intervju za njemački nedjeljnik "Špigel".

Snouden (31) je bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) koji živi u egzilu u Rusiji od 2013. godine, pošto je objelodanio masovne NSA programa spijunaže, koliko je poznato, u saradnji sa evropskim saveznicima.

"Od tada, činjenice su tu", rekao je Snouden i dodao da je bilo vrijeme da se "udari u srž problema", prenio je AFP.

Njemački mediji su optužili njemačku obavještajnu službu BND zbog "pomoći" američkoj NSA u špijuniranju meta kao što su Erbas grupa, francuskog predsjednika i Evropske komisije.

AFP navodi da je ključno pitanje u kojoj mjeri je BND "dobrovoljno" sarađivao, pošto je NSA proširila svoj "nadzor od potencijalnih teroristickih prijetnji na evropske zvaničnike i preduzeća kao i šta je (njemačka) vlada o tome znala".

Opozicija u Njemačkoj nastavila je sa napadima na njemačku kancelarku Angelu Merkel prošle sedmice, tvrdeći da nije učinila ništa da zaustavi takvo špijuniranje u korist Vašingtona.

Bonus video: