Egipat obnavlja svetionik u Aleksandriji

Svetionik je teško oštećen u seriji zemljotresa koji su pogodili Aleksandriju od 3. do 12. vijeka a konačno je uništen u 15. vijeku kada je egipatski sultan Mameluk Čatbej odlučio da ojača odbrambene zidine Aleksandrije izgradnjom tvrđave od kamena sa svetionika koja i danas stoji
573 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandrijski svetionik, Foto: Printscreen (YouTube)
Aleksandrijski svetionik, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 08.05.2015. 14:51h

Egipatski Vrhovni savjet za antikvitete odobrio je ponovnu izgradnju Aleksandrijskog svetionika, jednog od sedam čuda antičkog svijeta.

Svetionik koji je izgrađen za vrijeme vladavine Ptolomeja 280. godine nove ere nekada je bio visok oko 137 metara i stotinama godina bio je jedna od najviših građevina na svijetu.

Svetionik je teško oštećen u seriji zemljotresa koji su pogodili Aleksandriju od 3. do 12. vijeka a konačno je uništen u 15. vijeku kada je egipatski sultan Mameluk Čatbej odlučio da ojača odbrambene zidine Aleksandrije izgradnjom tvrđave od kamena sa svetionika koja i danas stoji.

Egipat sada, vjekovima kasnije, planira izgradnju novog u blizini njegove originalne lokacije, piše Sputnik.

"Članovi stalnog Savjeta za antikvitete odobrili su stari projekat koji je podnijela prethodna vlast u Aleksandriji sa ciljem oživljavanja svetionika", saopštio je generalni sekretar savjeta Mustafa Amin.

Amin je dodao i da su sveobuhvatne studije i finalni plan predati guverneru Alekandrije na konačno odobrenje.

Bonus video: