UDARAC ZA OBAMU

SAD: Veća ovlašćenja Kongresa u pregovorima o iranskom nuklearnom programu

Ukoliko nakon tog razmatranja ne bi bili zadovoljni dogovorom, Obama bi izgubio moć da ukine neke od ekonomskih sankcije koje je Kongres nametnuo Iranu
0 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Reuters
Kongres SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2015. 07:02h

U američkom Senatu je usvojen zakon kojim se Kongresu daje mogućnost da razmatra - a moguće i odbaci - bilo kakav konačni dogovor o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Zakon je usvojen rezultatom 98 prema jedan, što znači da su se oko njega složili i konzervativci i demokrate, prenosi AP.

Ovim zakonom bi moglo da se odloži ukidanje sankcija Iranu od strane predsjednika Baraka Obame za bar 30 dana, dok kongresmeni razmatraju konačni nuklearni sporazum.

Ukoliko nakon tog razmatranja ne bi bili zadovoljni dogovorom, Obama bi izgubio moć da ukine neke od ekonomskih sankcije koje je Kongres nametnuo Iranu.

Šest svjetskih sila pregovaraju s Iranom o ograničavanju njegovog nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Zapad, naime, želi da spriječi da Iran eventualno proizvede nuklearno oružje.

Teheran uporno tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen samo mirnodopskim ciljevima - za proizvodnju energije i u medicinske svrhe. Ipak, zbog sankcija koje teško pritiskaju njegovu ekonomiju, Iran je prinuđen da pregovara sa svjetskim silama i učini neke ustupke.

Trenutno je na snazi okvirni sporazum o iranskom nuklearnom programu, a konačni bi trebalo da bude dogovoren do 20. juna ove godine.

Američki kritičari Obamine politike smatraju kako bi njegov stav u pregovorima s Iranom morao da bude znatno čvršći, dodaje Asošijejted pres.

Preporučujemo za Vas