Palestinci: Netanjahuova nova vlada protiv mira i stabilnosti

Dogovor je uslijedio poslije maratonskih pregovora sa tvrdokornom partijom Jevrejska kuća
2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2015. 08:59h

Nova koalicona vlada koju je formirao izraelski premijer Benjamin Netanjahu je "protiv mira i stabilnosti u regionu", izjavio je danas glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

On je to rekao nakon što je Netanjahu formirao koaliciju u posljednji čas, prije isteka roka prošle noći u ponoć. Netanjahu će imati minimalnu većinu samo 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu- parlamentu.

Koaliciju uz Netanjahuov konzervativni Likud čine jedna centristička, dvije ultraortodoksne i jedna tvrdolinijaška partija.

Očekuje da nova vlada zagovara širenje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji i da se kloni mirovnih poteza prema Palestincima.

Analitičari ne predviđaju da ta vlada izdrži do kraja madata - novambra 2019. godine, imajući u vidu da za više od tri decenije ni jedna izraelska vlada nije trajala četiri godine.

I predsjednik Kneseta Juli Edelštajn upozorio je još dok je koalicja stvarana da vlada neće biti efektivna, niti dugo trajati. Zbog toga je apelovao na koaliciju sa opozicionom Cionističkom unijom lijevog centra kako bi se stabilizovala.

Bonus video: