Savjet bezbjednosti UN naredne sedmice o imigrantima

Ambasadori 15 zemalja Savjeta bezbjednosti pozvali su visoku predstavnicu Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednosti Federiku Mogerini na konsulatcije o tom pitanju
0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2015. 09:14h

Savjet bezbjednosti UN će u ponedeljak 11. maja razmotriti pitanje priliva imigranata koji Sredozemnim morem stižu u Evropu, saopštili su diplomatski izvori UN.

Ambasadori 15 zemalja Savjeta bezbjednosti pozvali su visoku predstavnicu Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednosti Federiku Mogerini na konsulatcije o tom pitanju.

Evropske članice Savjeta bezbjednosti žele da dobiju saglasnost UN za sprovođenje mjera protiv krijumčara i švercera ljudi koji nagovaraju imigrante da traže azil u EU i dolaze prepunim brodovima preko Sredozemnog mora.

Evropske članice Savjeta bezbjednosti UN (Francuska, Velika Britanija, Španija, Litvanija) i Italija rade na tekstu rezolucije koja bi dala veći međunarodni legitimitet u borbi protiv priliva izbjeglica koje pretežno kreću iz Libije.

Italija je danas ponovo uputila apel za pomoć od EU poslije još jedne tragedije na Mediteranu gdje je juče poginulo 40 izbjeglica.

Italija, koja je primila najveći broj imigranata, redovno traži pomoć od evropskih partnera.

Evropska komisija bi trebalo da 13. maja da predstavi svoju strategiju o imigraciji, prema kojoj će biti obavezne kvote primanja izbjeglica u zemljama EU.

Lideri EU su se 23. aprila na vanrednom zasijedanju dogovorili da navalu ilegalnih imigranata spriječe "razbijanjem krijumčarskih mreža, izvođenjem vinovnika pred sudove, zaplenom njihove imovine" i "zapljenom i uništavanjem brodova prije no što ih iskoriste krijumčari".

Bonus video: