Jemen: 30 vazdušnih udara, poginula 43 civila

U jučerašnjem napadu Huta na pogranični grad Nadžaran u Saudijskoj Arabiji pogođene su škola za djevojčice i bolnica zbog čega je Saudijska Arabija juče obustavila nastavu u svim školama u regionu Nadžran, na jugu zemlje
0 komentar(a)
Jemen, bombardovanje, Foto: Reuters
Jemen, bombardovanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2015. 09:12h

Avioni arapskih koalicionih snaga pod komandom Saudijske Arabije izveli su tokom noći više od 30 vazdušnih napada na sjeveroistoku Jemena.

Bombardovane su provincije Sada i Hadža.

Napadi su izvedeni nakon što su pobunjeni jemenski Huti granatirali juče pogranično područje ka Saudijskoj Arabiji, prenio je Rojters.

Provincija Sada je uporište Huta, a kako su naveli izvori bliski njima, u napadima koji su trajali do zore poginulo je 43 civila, dok je najmanje 100 osoba povrijeđeno.

Prema navodima očevidaca, žestoka aritljertijska vatra otvarana je iz pravca granice sa Saudijskom Arabijom.

U jučerašnjem napadu Huta na pogranični grad Nadžaran u Saudijskoj Arabiji pogođene su škola za djevojčice i bolnica zbog čega je Saudijska Arabija juče obustavila nastavu u svim školama u regionu Nadžran, na jugu zemlje.

Koalicione snage započele su vazdušne udare u Jemenu 26. marta.

U borbama u Jemenu poginulo je više od 1.000 ljudi, uključujući 551 civila, a Ujedinjene nacija navode da je među poginulima, prema posljednjim podacima, najmanje 115 djece.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte i regionalni lider, najveći je rival šiitskom Iranu, navela je da je vazdušne udare pokrenula jer je zabrinuta je bila za sopstvenu bezbjednost i stabilnost jer su u Jemenu šiitski Huti zauzeli prijestonicu Sanu i počeli da osvajanje cijele zemlje, u septembru prošle godine.

Bonus video: