SAD: IS preuzela odgovornost za napad u Dalasu

Mediji identifikovali napadače koje je ubila američka policija ispred galerije kao 31-godišnjeg Simpsona i 34-godišnjeg Nadira Sofija
59 pregleda 3 komentar(a)
Dalas, napad, Foto: Beta-AP
Dalas, napad, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.05.2015. 07:19h

Džihadisti Islamske države (IS) preuzeli su odgovornost za napad na izložbu karikatura proroka Muhameda u Gerlandu kraj Dalasa, gdje su dva napadača ubijena, a pripadnik obezbjeđenja povrijeđen, javili su američki mediji.

Na Twitter nalozima za koje se vJeruje da su povezani sa terorističkom grupom pominje se pucnjava na dva tvita, a na jednoj do njih je napisano - "može li Alah da nas prihvati posle mudžahedinskog napada u Teksasu".

Ova poruka je postavljena u 18:35 sati po lokalnom vremenu - 15 minuta prije nego što je bilo ko sa lica mjesta čuo o pucnjavi, objavio je Los Anđeles Tajms.

Američki mediji su odmah posle pucnjave u nedelju uveče po lokalnom vremenu u Gerlandu objavili, pozivajući se na visokog zvaničnika FBI, da je jedan od napadača Elton Simpson iz Arizone, bio predmet njihove terorističke istrage.

Zatim su mediji identifikovali napadače koje je ubila američka policija ispred galerije kao 31-godišnjeg Simpsona i 34-godišnjeg Nadira Sofija.

Los Anđeles Tajms piše da su njih dvojica dijelili apartman u gradu Feniksu, a televizija CNN je emitovala reportažu u kojoj su agenti FBI došli na tu adresu u Arozoni.

Agenti FBI su sudu predali višesatne snimljene razgovore u kojima Simpson govori o putu u Somaliju i priključenje "braći koja vode sveti rat".

Američko tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da je on učinio bilo kakav teroristički zločin, ali je utvrdilo da je lagao istražne organe negirajući da je razgovarao o odlasku u Somaliju.

Bonus video: