Umjesto Kim Džong-Una u Moskvu putuje predsjednik parlamenta

Kim Jong-Nam (87) često putuje u prekomorske zemlje kao reprezentativni severnokorejski šef države, pa je tako nedavno učestvovao na azijsko-afričkoj konferenciji u Džakarti
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2015. 08:09h

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un otkazao je svoje putovanje u Moskvu povodom Dana pobjede 9. maja, a umjesto njega će toj svečanosti prisustvovati Kim Jong-Nam, predsjednik Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine, javila je danas sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Moskva je pozvala Kim-Džong Una na proslavu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu i mladi sjevernokorejski lider je prvobitno to prihvatio, što bi bilo njegovo prvo putovanje u drugu zemlju otkako je stupio na vlast nakon smrti svog oca Kim-Džong Ila u decembru 2011. godine.

Kim se, međutim, prošle nedelje predomislio navodeći kao razlog "unutrašnja sjevenokorejska pitanja", navodi AFP.

Kim Jong-Nam (87) često putuje u prekomorske zemlje kao reprezentativni sjevernokorejski šef države, pa je tako nedavno učestvovao na azijsko-afričkoj konferenciji u Džakarti.

O razlozima za otkazivanje posete sjevernokorejskog lidera Moskvi naširoko se spekuliše, sa teorijama počev od domaće nestabilnosti do odbijanja Rusije da se angažuje u skapanju sporazuma o naoružanju.

Ni Rusija ni Sjeverna Koreja nisu objasnile zašto Kim Džong-Un neće posjetiti Rusiju, a spoljni analitičari spekulišu da on možda ne želi da se nađe u centru pažnje sa drugim svjetskim liderima, što bi potkopalo njegov imidž vrhovnog lidera kod kuće, prenosi AP.

Postoji i mogućnost da bi mu bilo nelagodno da Rusiju izabere za svoje prvo odredište van zemlje, a ne Kinu, koja i dalje važi za najvećeg donatora pomoći Pjongjangu, smatraju analitičari.

Odnosi Sjeverne Koreje i Rusije su se pogoršali nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991, ali su se proteklih godina poboljšali.

Bolje veze sa Moskvom mogle bi da smanje zavisnost Pjongjanga od Pekinga, zaključuje američka agencija.

Bonus video: