Nepal: Pomoć kreće u udaljena sela

Američki brigadni general Pol Kenedi tvrdi da će američki piloti danas poletjeti iz Katmandua ka udaljenim oblastima
0 komentar(a)
Nepal, zemljotres, Foto: Reuters
Nepal, zemljotres, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2015. 07:49h

Nepalska vlada pozvala je strane spasioce u Katmanduu, koji su spasavali ljude iz ruševina, da se vrate kućama pošto je završena ta misija.

Nepalski ministar informacije Minendra Ridžal rekao je da je veliki posao spasavanja u Katmanduu i okolnim područja završen i da će preostale operacije uraditi lokalni radnici.

Veliki dio posla nije urađen u selima i zabačenim planinskim područjima gdie strani humanitarci volonteri mogu da rade sa lokalnom policijom i vojnicima spasiocima, dodao je ministar Ridžal, prenijela je agencija AP.

AFP javlja da bi američki transportni avion trebalo danas da započnu prevoz spasilačkih timova u udaljena područja Nepala, devet dana posle razornog zemljotresa.

Američki brigadni general Pol Kenedi tvrdi da će američki piloti danas poletjeti iz Katmandua ka udaljenim oblastima.

"Moramo da pretražimo udaljena područja i spasilački timovi čekaju da odu, imamo humanitarne zalihe, naročito šatore. Većina ljudi ne shvata da su šatori najviše potrebni, tako da idemo da odnesemo te stvari počev od danas", rekao je Kenedi u Katmanduu.

Neimenovani zvaničnik Američke ambasade u Nepalu izjavio je za AFP da se nada da će isporuka početi danas.

Od razornog zemljotresa koji je Nepal pogodio 25. aprila, 4.050 spasilaca iz 34 zemalja došli su da pomognu u operacijama spasavanja i obezbeđena je hitna medicinska pomoć uz distribuciju hrane i drugih potrepština.

Broj poginulih u najjačem zemljotresu u poslednjih 80 godina, porastao je na 7.276 i ima 14.000 povređenih, a zvaničnici navode da to nije konačna brojka i stahuje se da će cifra biti znatno veća pošto spasioci dođu da zabačenih planinskih oblasti Nepala.

Bonus video: