ŠTAJNMAJER POKRENUO INICIJATIVU

NATO i Rusija uskoro ponovo na vezi: Povratak "crvenog telefona"

Štajnamjer se smatra pristalicom umjerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Evrope da se, na dugi period, izoluje Rusija, kao i njegov govor protv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da prije toga treba provjeriti kako se ispunjava Sporazum iz Minska
72 pregleda 0 komentar(a)
Nato, Rusija, Foto: Shutterstock
Nato, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2015. 10:55h

NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju sa ruskim vojnim vrhom, piše njemački list Frankfurter Alemajne Cajtung, pozivajući se na izvor u Alijansi.

Njemački list tvrdi da će direktan kontakt sa Moskvom imati glavnokomandujući zajedničkom snagama NATO u Evropi i predsjednik vojnog komiteta Alijanse i vjeruje se da će "crveni telefon" biti stalno otvoren, mada se ne navodi ko će biti na vezi sa druge strane - u Moskvi, prenijela je agencija Sputnjik.

Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je njemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer zbog porasta napetosti u svijetu izazvane ukrajinskim konfliktom.

On je predložio da se uspostavi direktna veza dvije komande, kako bi se spriječio direktan sukob u slučaju da dođe do još veće krize.

Štajnamjer se smatra pristalicom umjerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Evrope da se, na dugi period, izoluje Rusija, kao i njegov govor protv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da prije toga treba provjeriti kako se ispunjava Sporazum iz Minska.

To je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO i Rusije.

Ovakva direktna linija, ali između tadašnjih rukovodstava SSSR-a i SAD-a, bila je nazvana "crveni telefon" i bila je uspostavljena i u vrijeme Kubanske raketne 1962. godine kada je svijet, zaista, bio na ivici nuklearnog rata.