HRV: Saudijska Arabija koristila američke kasetne bombe u Jemenu

Kasetna municija je zabranjena 2008. sporazumom koji je usvojilo 116 država, ali ne i Saudijska Arabija i njeni koalicioni partneri, kao ni SAD
78 pregleda 1 komentar(a)
Jemen, bombardovanje, Foto: Reuters
Jemen, bombardovanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2015. 10:24h

Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom koristile su američke kasetne bombe u vazdušnoj kampanji protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV), upozoravajući na dugotrajne posljedice po civile.

Organizacija sa sjedištem u Njujorku navodi da je prikupila fotografije, video snimke i druge dokaze koji ukazuju da je kasetna municija korišćena u vazdušnim udarima koalicije na uporište Huta u provinciji Sada na sjeveru Jemena.

Analiza satelitskih snimaka pokazuje da su bombe pale na oko 600 metara od naseljenog područja, stoji u saopštenju HRV, prenio je AFP.

Kasetna municija je zabranjena 2008. sporazumom koji je usvojilo 116 država, ali ne i Saudijska Arabija i njeni koalicioni partneri, kao ni SAD.

"Vazdušni napadi kasetnom municijom, koje je predvodila Saudijska Arabija, pogađali su područja blizu sela, dovodeći lokalno stanovništvo u opasnost", izjavio je direktor HRV za oružje Stiv Gus.

"Saudijska Arabija i druge članice koalicije - i (njihov) snabdjevač, SAD - izruguju se globalnom standardu koji odbacuje kasetnu municiju zbog njene dugoročne prijetnje po civile", dodao je Gus.

Vjeruje se da su u Jemenu korišćene kasetne bombe "CBU-105" koje proizvodi korporacija "Tekstron sistems", a kojom SAD proteklih godina snabdijevaju Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, dodaje se u saopštenju HRV.

Saudijska Arabija pokrenula je 25. marta operaciju "Odlučna oluja", kako bi odbranila vladu predsjednika Abed Raba Mansura Hadija od napredovanja šiitskih pobunjenika Huta.

Operacija je prekinuta 21. aprila, da bi dan kasnije započela druga pod nazivom "Obnova nade", usmjerena na političke i mirovne napore.

Koalicija nije, međutim, isključila mogućnost upotrebe sile u slučaju prijetnji i napredovanja Huta unutar Jemena, a povremeni vazušni udari i granatiranje su nastavljeni.

Bonus video: