Građani Baltimora slave optužnice protiv policajaca

Brojni demonstranti uhapšeni su u toku noći, jer su prkosili uvedenom policijskom času u Baltimoru
0 komentar(a)
Fredi Grej, Foto: Reuters
Fredi Grej, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2015. 09:00h

Podizanje optužnice protiv šest policajaca zbog ubistva crnca Fredija Greja izazvalo je slavlje na ulicama Baltimora, samo nekoliko dana poslije protesta i sukoba s policijom.

Brza odluka glavne tužiteljke Merilenda da podigne optužnicu samo dan pošto je dobila rezultate policijske istrage i autopsije, iznenadila je građane Baltimora, koji su danima protestovali zahtjevajući istinu o smrti 25-godišnjeg crnca.

"Zadovoljni smo optužnicama. One su važan korak ka dobijanju pravde za Fredija", izjavio je Grejev očuh Ričard Šipli na konferenciji za novinare.

Advokat kojeg je angažovao policijski sindikat tvrdi da policajci nisu učinili ništa loše i da je tužiteljka Merilin Mozbi previše požurila u donošenju odluke.

"Duboko smo zabrinuti za pravičnost i ispravnost krivčnog postupka protiv naših policajaca", izjavio je advokat.

Jedan od policajaca koji je vozio kombi u kojem je Fredi Grej zadobio povredu od koje je kasnije umro, optužen je za drugostepeno ubistvo, a ostali su optuženi za ubistvo iz nehata, napad i nelegalno hapšenje.

Mozbijeva je rekla da su policajci bez razloga priveli Greja tvrdeći da je nosio zabranjeni skakavac, iako je nosio dozvoljeni perorez.

Grej je, kako je utvrdila istraga, bio vezan i bačen na pod kombija, a ne na sjedište sa sigurnosnim pojasem.

Tužiteljka nije rekla da li postoje indikacije da je vozač namjerno vozio kombi tako da Grej udara u zidove, pri čemu je polomio vrat.

Takođe, policajci nisu pružili Greju ljekarsku pomoć, iako je više puta tražio, rekla je Merilin Mozbi.

Šestorica policajaca su se poslije podizanja optužnice predali u gradskom zatvoru, a zatim su svi pušteni uz kaucije od 250.000 do 350.000 dolara.

Brojni demonstranti uhapšeni su u toku noći, jer su prkosili uvedenom policijskom času u Baltimoru.

"Policija je hapsila demonstrante koji su odbili da odu, pošto je stupio na snagu policijski čas", saopštila je Uprava policije Baltimor na Tviteru, prenio je AFP.

U Baltimoru je ranije ove nedjelje uveden policijski čas od 22.00 sata poslije nemira, pljački i nasilja.

Jedan od uhapšenih demonstranata rekao je za televiziju CNN, da smatra da je nepravedno uhapšen jer je to "njegov grad i da ta policija ne živi tamo".

Bonus video: