Ne ide u Rusiju jer se plaši za svoj imidž?

Takođe, Kim Džong-un se pribojava da bi zapadni mediji od njegove posjete mogli da naprave cirkus
6 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2015. 07:43h

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un odustao je od posjete Rusiji "jer mu nije obezbijeđen specijalan tretman na ceremoniji obilježavanja Dana pobjede i zato što se plaši da će zapadni mediji od toga napraviti cirkus".

Kim Džong-un je najprije prihvatio poziv da prisustvuje ceremoniji obilježavanja Dana pobjede u Moskvi, ali je kasnije odlučio da ostane u Pjongjangu iz razloga "unutrašnjepolitičke prirode".

Međutim, kako su danas objavili mediji, pravi razlog otkazivanja posjete je to što se sjevernokorejski lider plaši za svoj imidž i što mu Rusija nije garantovala specijalni tretman.

Takođe, Kim Džong-un se pribojava da bi zapadni mediji od njegove posjete mogli da naprave cirkus, prenio je "Dejli mejl".

Ovo je trebalo da bude prvo Kimovo putovanje, od kada je preuzeo vlast 2011. godine.

Južnokorejska obavještajna agencija je očekivala da će Kim otputovati u Moskvu na ceremoniju završetka Drugog svjetskog rata, iako nije bilo nezavisne potvrde za to.

Takođe, i Rusija je ranije najavila da bi Kim mogao prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, mada nije bilo zvanične potvrde iz Sjeverne Koreje.

Neki analitičari su postavili pitanje da li bi Kim, s obzirom da je u ranim 30-im godinama, izabrao za svoje prvo putovanje takav događaj, na kojem bi bio na pozornici sa još nekoliko lidera i gdje bi imao manje kontrole nad događanjima nego na bilateralnom susretu.

Bonus video: