Nepal: Nema više šanse za pronalazak preživjelih

UNICEF je u petak saopštio da je u prethodnih 48 sati dostavio 30 metričkih tona pomoći, uključujući šatore, sredstva za prečišćavanje vode i komplete za prvu pomoć
0 komentar(a)
Nepal zemljotres, Foto: Beta/AP
Nepal zemljotres, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.05.2015. 10:05h

Vlada Nepala saopštila je da nema više šanse da budu pronađeni novi preživjeli razornog zemljotresa koji je prošlog vikenda pogodio tu zemlju, a broj žrtava je u međuvremenu narastao na 6.621.

"Već je prošlo nedjelju dana od te katastrofe. Trudimo se najviše što možemo da pomognemo ljudima, ali sada mislim da nema više nikakve šanse da neko bude pronađen živ ispod ruševina", kazao je portparol nepalskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Lakšmi Prasad Dakal.

Prema podacima nadležnih službi, Nepal je danas pogodio još jedan zemljotres jačine 5,0 stepeni.

Pored novog bilansa poginulih, Dakal je saopštio i da je broj povrijeđenih porastao na 14.023.

Timovi spasilaca iz više od 20 zemalja svijeta danima pretražuju ruševine uz pomoć pasa tragača i uređaja za otkrivanje topline u potrazi za preživjelima, ali od četvrtka uveče niko nije pronađen živ.

Nepal traži pomoć u hrani i šatorima

Vlada Nepala ponovo je od međunarodne zajednice zatražila pomoć u hrani, šatorima i ciradama, napomenuvši da su neke od poslatih stvari od male koristi.

Donatori su takođe zamoljeni da pošalju novac ako ne mogu da pošalju stvari koje su u ovom trenutku potrebne za saniranje posljedica razornog zemljotresa u kojem je, prema posljednjim podacima, poginulo više od 6.620 ljudi.

"Dobili smo stvari kao što su tunjevina i majonez. Od kakve koristi su nam te stvari? Nama su potrebni žitarice, so i šećer", izjavio je ministar finansija Ram Šaram Mahat.

Ministar informisanja Minendra Ridžal rekao je da je hitno potrebno 400.000 šatora, a da je do sada obezbijeđeno samo 29.000.

Ambasador EU u Nepalu Rensje Tirink izjavio je da oko 1.000 ljudi iz Evrope još nije nađeno i da oni nisu kontaktirali svoje ambasade od zemljotresa.

Nedjelju dana posle zemljotresa, u kojem su srušene mnoge zgrade, kuće i hramovi, pomoć još nije dostavljena pojedinim selima u nepristupačnim područjima u planinama.

Predstavnica UN za humanitarna pitanja Valeri Amos, koja je u petak doputovala u trodnevnu posjetu Nepalu, izjavila je da se humanitarni radnici i dalje suočavaju s ogromnim logističkim izazovima.

Prema preocjenama UN, zemljotres magnitude 7,8 pogodio je 8,1 milion ljudi, od 27,8 miliona stanovnika Nepala, a srušeno je više od 130.000 kuća.

U području epicentra, cijela sela su u ruševinama, a stanovnicima su hitno potrebna privremena skloništa od kiše i hladnoće.

Sada su najpotrebniji šatori i cirade, ali neophodna je i pomoć u vodi, hrani i ljekarska pomoć.

UNICEF je u petak saopštio da je u prethodnih 48 sati dostavio 30 metričkih tona pomoći, uključujući šatore, sredstva za prečišćavanje vode i komplete za prvu pomoć.

Bonus video: