Izrael zabrinut kako vojnici koriste društvene mreže

Glavni vojni cenzor ocjenjuje da bi WhatsApp mogao da postane akutni problem u budućnosti i predviđa da će korišćenje društvenih mreža zahtjevati preispitivanje zvaničnih standarda tajnosti u zemlji
79 pregleda 0 komentar(a)
Izrael vojska, Foto: Shutterstock
Izrael vojska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2015. 07:19h

Izraelska armija vidi kao prijetnju korišćenje aplikacija za instant poruke - kako tajnosti na bojnom polju tako i privatnosti žena na odsluženju vojnog roka.

Zvanični vojni žurnal "Bahamane" navodi da su se optužnice za seksualne prestupe skoro udvostručile od 2012. godine s kršenjem privatnosti, uključujući sakupljanje i šerovanje kompromitujućih fotografija, što čini 35 procenata slučajeva.

Žurnal navodi primjer da je jedan vojnik uz pomoć fotošopa lice jedne djevojke saborca stavio na golo tijelo druge osobe, primoravajući je na seksualne odnose, uz prijetnju da će podijeliti tu sliku, prenosi Rojters.

U drugom slučaju jedan oficir je optužen da je tajno fotografisao djevojke dok se tuširaju.

WhatsApp, aplikacija za instant poruke, postala je posebno popularna među regrutima u Izraelu.

Glavni vojni cenzor, brigadni general Sima Vaknin-Gil rekla je da su poruke o ratu u Pojasu Gaze prošlog ljeta bile izazov za operativnu bezbjednost i da su podstakle većinu diskusija koje je vodila tada sa svojim osobljem.

Ona ocjenjuje da bi WhatsApp mogao da postane akutni problem u budućnosti i predviđa da će korišćenje društvenih mreža zahtjevati preispitivanje zvaničnih standarda tajnosti u zemlji.

Tokom rata u Gazi vojska je rekla da je uhapsila nekoliko vojnika što su objavili imena žrtava preko aplikacije, prije nego što je najbliža rodbina žrtava zvanično obaviještena.

Izraelska vojska smatra takve prekršaje bezbjednosnim rizikom, ali i humantarnim problemom.

Vojska je, takođe, kažnjavala vojnike zbog rasističkih komentara na Fejbuku i slučaja grupe djevojaka na odsluženju vojnog roka koje su objavile svoje slike u donjem vešu i borbenim unformima.

Vaknin-Gil je rekla da će nadgledanje aktivnosti društvenih medija u Izraelu, kako bi se utvrdilo kršenje vojnog zakona, biti nemoguće.

"Prije svega to nije moja nadležnost, a drugo moraćete da proširite cenzorstvo desetine puta kako bi se bavili svim postojećim WhatsApps grupama", rekla je on.

Vojni odgovor je čini se, za sada, uglavnom upozoravajući.

"To je vrlo zabrinjavajući fenomen i vojnici ne shvataju koliko je ozbiljan. Telefon je lako dostupan i zato je vrlo lako napraviti prekršaj", rekao je pukovnik Uri Ben-Eliezer za pomenuti žurnal.

Bonus video: