Kako spasiti kafu arabiku: Ugrožena zbog klimatskih promjena

Istraživanje predviđa da bi Brazil, Vijetnam, Indonezija i Kolumbija, koje zajedno proizvode 65 odsto arabike u svijetu, mogli imati velike gubitke ako ne preduzmu mjere za promjenu u genetici te biljke, kao i načina uzgajanja i oblasti u kojima se uzgaja
110 pregleda 0 komentar(a)
Kafa, arabika, Foto: Shutterstock
Kafa, arabika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2015. 15:56h

Uzgajanje kafe arabike, koja je u osnovi svetske industrije kofeina kao i privređivanje miliona malih poljoprivrednika, ugroženo je klimatskim promjenama pošto rast temperatura i promjene u padavinama mogu ograničiti oblasti u kojima može biti uzgajana, pokazuje istraživanje koje je prenio britanski list Gardijan.

Arabika učestvuje sa 70 odsto u globalnom tržištu kafe, ali je posebno osjetljiva na rast temperature koji može uticati na manji rast i prinos, dok je, s druge strane, može više izložiti štetočinama.

S predviđanjem rasta temperature za dva do dva i po stepena u narednih nekoliko decenija, istraživanje koje je objavio Međunarodni centar za tropsku poljoprivredu, ukazuje na moguće ozbiljne gubitke zemalja proizvođača kafe, ali i na smanjenje isporuka i rast cijena.

Istraživanje predviđa da bi Brazil, Vijetnam, Indonezija i Kolumbija, koje zajedno proizvode 65 odsto arabike u svijetu, mogli imati velike gubitke ako ne preduzmu mjere za promjenu u genetici te biljke, kao i načina uzgajanja i oblasti u kojima se uzgaja.

Stručnjak za klimatske promjene i koautor izvještaja Peter Lederah rekao je da bi neke zemlje mogle da izbjegnu te "masivne gubitke" zbog klimatskih promjena jednostavno izmještajući usjeve arabike na više i hladnije predjele, mada to nije opcija za sve.

El Salvador, Nikaragva i Honduras bi mogli najviše izgubiti pošto imaju strme planine, dok bi neke južnoameričke i afričke države mogle pretrpjeti manju štetu budući da imaju velika prostranstva na visoravnima.

Brazil bi bez nove strategije za arabiku mogao do 2050. da izgubi 25 odsto proizvodnje iz te biljke. "U Brazilu proizvode kafu u ravnicama i nemaju planine gdje mogu preći", rekao je Lederah.

I zemlje koje imaju velike prostore na visoravnima bi takođe mogle imati probleme, dodaje taj stručnjak, navodeći primjer Indonezije gdje bi proizvodnja arabike mogla biti smanjena za 37 odsto.

Izmještanje na veće nadmorske visine je u toj zemlji moguće, ali bi se time ugrozile domorodačke zajednice i biodiverzitet.

Kafu, koja predstavlja proizvod kojim se najviše trguje u svijetu poslije nafte, ukupno uzgaja oko 25 miliona poljoprivrednika u više od 60 tropskih država, čime predstavlja ključni izvor prihoda za mnoge zemlje u razvoju.

Lederah zato upozorava da bi neuspjeh u nalaženju novih i boljih načina za uzgajanje arabike mogao imati ozbiljne posljedice i za ljude i za okruženje.

Bonus video: