Vorner: Svijetu prijeti najmasovniji finansijski kolaps

“Ukoliko posmatramo svaku državu posebno, statistika još više užasava. Prema podacima investicione banke Džefris, skoro 70 odsto njemačkih obligacija ima negativni prinos. U Francuskoj je taj pokazatelj 50 odsto”, saopštio je Vorner
2 komentar(a)
kriza budžet 2015., Foto: Shutterstock.com
kriza budžet 2015., Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.05.2015. 10:14h

Svijetu prijeti najmasovniji finansijski kolaps ikad, a povećanje krize u Eurozoni smanjuje teren za manevre, ocijenio je ekonomski komentator Telegrafa, Džeremi Vorner.

On je, u komentaru pod nazivom Negativne kamatne stope vode svijet na put najmasovnijeg sloma u istoriji, kazao da više od 30 odsto svih državnih obveznica zemalja eurozone ima negativnu kamatnu stopu, što iznosi oko dva biliona eura u hartijama od vrijednosti.

Vorner je upozorio da takvo stanje stvara dodatni teret za makroekonomsku situaciju i prijeti finansijskoj stabilnosti eurozone, prenosi Tanjug.

Od najave programa kvantitativnog popuštanja pritiska Evropske centralne banke (ECB), prije četiri mjeseca kada su prinosi na desetogodišnje švajcarske obveznice prvi put u istoriji skliznuli u negativnu zonu, pokrenula se lavina negativnih kamatnih stopa širom evropskih tržišta državnih obveznica.

U potrazi za sigurnim utočištem, investitori su odlučili da preuzmu rizik i plate vladama za privilegiju njihovog kreditiranja.

“Ukoliko posmatramo svaku državu posebno, statistika još više užasava. Prema podacima investicione banke Džefris, skoro 70 odsto njemačkih obligacija ima negativni prinos. U Francuskoj je taj pokazatelj 50 odsto”, saopštio je Vorner.

On je naveo primjer Španije, koja prije nekoliko godina apsolutno nije bila u stanju da otplaćuje obaveze, a njen negativni pokazatelj je iznosio samo 17 odsto. Warner je upozorio da se to nikada nije desilo u takvoj razmjeri, ali s povećanjem krize u eurozoni sve je manji prostor za manevre, dok je mogućnost bankrotstva sve realnija.

On smatra da su negativne kamatne stope razlog za brigu zbog činjenice da je obim rasta svjetske tražnje skoro u potpunosti uslovljen rastućim nivoom duga.

Javni dug je počeo da raste kada su kompanije i domaćinstva smanjila zaduživanje. U pogledu kreditne ekspanzije, tržišta u usponu su jednostavno zamenila zapadne države, piše Warner i dodaje da je alarm koji upozorava na finansijsku krizu prošao skoro neregistovano.

Samo kombinovani javni javni dug zemalja G7 je porastao skoro 40 odsto na oko 120 odsto njihovog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od početka krize, dok je ukupan dug privatnog nefinansijskog sektora porastao 30 odsto, što znatno nadilazi provredni rast.

Hvatajući se u koštac s negativnim privrednim tendencijama, vodeće centralne banke širom svijeta su počele s praksom štampanja novca. To je prvo učinila američka Uprava federalnih rezervi, zatim Bank of England i Centralna banka Japana.

Bonus video: