Izrael: Arapi krivi za nuklearno oružje na Bliskom istoku

Iran, protiv čijeg nuklearnog programa Izrael protestuje, iskoristio je zastoj ka ostvarivanju cilja da uzvrati. Govereći u ime više od 100, uglavnom zemalja u razvoju, iranski šef diplomatije Džavad Zarif, pozvao je Izrael da odustane od svog nuklearnog oružja , upozorivši da predstavlja prijetnj
1 komentar(a)
Nuklearna raketa, Foto: Shutterstock
Nuklearna raketa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2015. 11:44h

Izrael krivi arapske susjede što nije bilo napretka ka Bliskom istoku bez nuklearnog oružja.

Ističe se da "ako nije bilo ozbiljnog regionalnog napora u posljednjih pet godina, to nije zbog Izraela".

Tako je navedeno u izraelskom saopštenju dijeljenom u četvrtak na konferenciji u sjedištu UN u Njujorku o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.Takođe se podsjeća da je Izrael izražavao želju da se sastane sa svojim susjedima i da se donese plan razgovora o zoni, ali su nakon pet rundi konsultacija sa arapskim zemljama u Švajcarskoj od oktobra 2013. do juna 2014, druge države su prekinule te razgovore.

Konsultacije su bile "prvi direktan kontakt Izraela i njegovih susjeda o tom pitanju za više od 20. godina".

Izrael je "reagovao pozitivno" na poziv Finske u oktobru i januaru ove godine da se konsultacije održe šesti put, ali su one nekoliko puta odlagane i nije ih bilo", stoji u saopštenju.

"To oštro protivljenje vođenju direktnog dijaloga s Izraelom ističe i pojačava nepovjerenje i sumnju između zemalja u regionu. Na kraju je teško razumjeti kako se možemo baviti razoružavanjem, kontrolom oružja i regionalnim bezbjednosnim pitanjima ako nema direktnog dijaloga između regionalnih zemalja, kao što predlaže Grupa arapskih država", zaključuje se u saopštenju.

Izrael učestvuje na skupu u UN kao posmatrač. Ta zemlja nikada nije javno priznala, ni porekla, da posjeduje atomsku bombu, niti je potpisnica pomenutog sporazuma. Kao posmatrač ona ne može da se obrati učesnicima, navodi Asošijeted pres.

Mnoge zemlje su na skupu izrazile nezadovoljstvo što nije bilo ključnog sastanka planiranog za 2012. godinu, u cilju da Bliski istok postane zona bez nuklearnog oružja.

Taj cilj je postavljen kada je konferencija prethodno održana prije pet godina. I SAD i Rusija podržavaju osnivanje takve zone u tako napetom regionu i obje zemlje su ove nedjelje apelovale na napredak.

Rusija je izrazila ozbiljno nezadovoljstvo "zbog odlaganja" i državni sekretar Džon Keri je predloženu zonu označio "ambicioznim ciljem punim izazova", ali je ocijenio da ga vrijedi postići, prenio je AP.

Iran, protiv čijeg nuklearnog programa Izrael protestuje, iskoristio je zastoj ka ostvarivanju cilja da uzvrati. Govereći u ime više od 100, uglavnom zemalja u razvoju, iranski šef diplomatije Džavad Zarif, pozvao je Izrael da odustane od svog nuklearnog oružja , upozorivši da predstavlja prijetnju.

U izraelskom saopštenju nije objašnjeno šta se zapravo ispriječilo na putu nastavka pregovora, ali Izrael poziva na dijalog. Odluka te zemlje da učestvuje na konferenciji u UN kao posmatrač prvi put od 1995. je "odraz posvećenosti Izraela principu neširenja", rekli su izraelski zvaničnici.

Oni su takođe pozvali da direktan kontakt i dijalog s arapskim zemljama o čitavom nizu bezbjednosnih pitanja, zasnovan na konsenzusu.

Palestina, koji prvi put učestvuju na konferenciji, kao država, ponovila je poziv arapske grupe Izraelu, jedinoj zemlji koja nije potpisala sporazum da ga odmah potpiše i ratifikuje bez odlaganja.

Bonus video: