Mjere štednje prije svega pogađaju zaposlene žene

U regionima u razvoju, 95 odsto zaposlenih žena nije zaštićeno zakonom o radu, niti im je regulisano zdravstveno osiguranje, prenosi list Figaro
55 pregleda 1 komentar(a)
žene, biznis, Foto: Shutterstock
žene, biznis, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2015. 09:57h

Politika mjera štednje ugožava prije svega poziciju i napredovanje poslovnih žena, jer je prosječna plata žena na globolnom nivou još niža za 24 odsto nego zarade muškaraca, a ta razlika je još veća ukoliko se radi o ženi sa djecom, navodi se u izveštaju UN posvećenom položaju žena.

U evropskim zemljama politika mjera štednje je dvostruko više pogodila žene, manje su plaćene nego muškarci s jedne strane, dok su s druge strane u većoj mjeri zavisne od javnog sektora, u kome su plate najviše smanjivane.

"Kako bi se razvile pravednije ekonomije, kako za žene, tako i za muškarce, mora se prekinuti sa daljim mjerama štednje i budžetskim rezovima," navodi se u saopštenju objavljenom 20 godina poslije četvrte Međunarodne Konferencije o ženama.

U regionima u razvoju, 95 odsto zaposlenih žena nije zaštićeno zakonom o radu, niti im je regulisano zdravstveno osiguranje, prenosi list Figaro.

U zapadnim zemljama nejednakost između zaposlenih žena i muškaraca je i dalje prisutna. U Francuskoj i Švedskoj žene u prosjeku zarađuju 31 odsto manje nego muškarci, u Njemačkoj 49 odsto manje, a u Turskoj čak 75 odsto manje.

Bonus video: