Nepal: Nepoznata sudbina mnogih

Crveni krst je saopštio da su gradovi i sela u blizini epicentra zemljotresa u centralnom Nepalu "gotovo potpuno uništeni"
0 komentar(a)
Nepal, Foto: Beta/AP
Nepal, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.05.2015. 07:21h

Broj poginulih u prošlonedjeljnom razornom zemljotresu na Nepalu je porastao na 6.204, dok su povrijeđene 13. 932 osobe.

Zemljotres jačine 7,9 stepeni Rihterove skale je najteže pogodio Nepal, ali i susjedne oblasti u Indiji i Kini, gdje je poginulo više od 100 ljudi, prenijela je agencija AFP.

Crveni krst je saopštio da su gradovi i sela u blizini epicentra zemljotresa u centralnom Nepalu "gotovo potpuno uništeni".

Sudbina više hiljada ljudi u udaljenim predjelima Nepala je i dalje nepoznata, pa vlada te zemlje procjenjuje da bi ukupan broj žrtava mogao da premaši 10.000.

Napore spasavanja preživjelih u izolovanim područjima, u kojima učestvuju spasilački timovi iz Nepala i iz međunarodne zajednice, otežavaju loše vrijeme i odroni zemlje.

Juče je svijet obišla vijest da su u Katmanduu ispod ruševina dvije srušene zgrade pronađeni živi 15-godišnji dječak i žena u dvadesetima. U Nepalu je, međutim, sve glasnije nezadovoljstvo građana odgovorom vlasti na katastrofu, pa su čak izbili i protesti.

Zvaničnici svjetskih humanitarnih organizacija upozoravaju da će se narednih mjeseci, osim prve pomoći građanima i obnove razrušenih kuća, Nepal suočiti sa brojnim izazovima poput obnove uništenih sanitarnih prostorija i uklanjanje tijela uginulih životinja.

Bonus video: