Vrbovanje za Islamsku državu preko tvitera: Iza svega stoji mlada nastavnica?

U "putnom vodiču" IS za potencijalne regrute koji putuju u Tursku da bi prešli granicu sa Sirijom, Tviter nalog UmmWaqqas je naveden kao jedan od glavnih kontakata, navodi Kanal 4
3 komentar(a)
kompjuter, Foto: Shutterstock
kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2015. 15:56h

Nalogom na Tviteru sa više od 8.000 sljedbenika, koji je donedavno aktivno "vrbovao" nove pripadnike ekstremističke organizacije Islamska država (IS) i obezbjeđivao im prevoz do Sirije, upravljala je mlada nastavnica iz Sijetla, prenose svjetski mediji.

Britanski Kanal 4 je istraživao o Tviter nalogu UmmWaqqas, koji je promovisao IS dok nije ugašen 17. aprila, i otkrio da se iza njega krije žena od 20-ak godina za koju se vjeruje da je Evropljanka, a prema kontaktima koje je održavala sa mnogima koji su otišli na Bliski istok i pridružili se IS, može se zaključiti da je najvjerovatnije Britanka, prenosi "Raša tudej".

Međutim, britanski kanal, koji je proučavao višegodišnju istoriju ovog naloga, navodi da je identifikovao sedam fotografija postavljenih u prošlosti na lokacijama u Sijetlu, u američkoj državi Vašington.

Utvrđeno je i da se ta žena najverovatnije zove Ravdah Abdisalam, na osnovu naloga na Fejsbuku pod tim imenom za koji su korišćene slične fotografije i nazivi koji su se ranije mogli naći i na njenom Tviter nalogu.

U jednoj od poruka koje je ranije objavila na Tviteru, a koje nijesu vezane za IS niti za radikalni islamizam, ona kaže da je odlučila da se više ne bavi novinarstvom, već da se posveti predavanju.

Njeni prijatelji su britanskom kanalu rekli da ona više ne živi u Sijetlu, već u Medini u Saudijskoj Arabiji ili, pak, u Denveru u američkoj državi Kolorado.

U "putnom vodiču" IS za potencijalne regrute koji putuju u Tursku da bi prešli granicu sa Sirijom, Tviter nalog UmmWaqqas je naveden kao jedan od glavnih kontakata, navodi Kanal 4.

Pored toga što je promovisao putovanja u Siriju i Irak i pridruživanje IS, ovaj nalog je opravdavao zločine koje čini ta ekstremistička grupa, kao što je pogubljenje zarobljenog jordanskog pilota, koje objašnjava kao osvetu u stilu "oko za oko, zub za zub".

Bonus video: