FAA: Zvaničnici u SAD znali za depresiju Andreasa Lubica

ostoje dokazi koji ukazuju da je Lubic možda pokušao da prevari FAA o svom tretmanu, pošto je isprva označio "ne" na formularu iz juna 2010, na pitanje da li je ikada liječen zbog mentalnih poremećaja, da bi naknadno poslao drugi formular u kome je taj odgovor promijenio
0 komentar(a)
Andreas Lubic, Foto: Twitter
Andreas Lubic, Foto: Twitter
Ažurirano: 30.04.2015. 15:44h

Američka Federalna vazduhoplovna administracija (FAA) objavila je dokumentaciju koja pokazuje da su zvaničnici u SAD imali saznanja da je kopolit "Džermanvingsa" Andreas Lubic patio od psihijatrijskih problema.

FAA je, pišu američki mediji, još 2010. razmatrala da li da Lubicu, koji je u martu oborio avion "Džermanvingsa" u francuskim Alpima, odobri letačku dozvolu u SAD, kada je, kako se navodi, dobila uvjeravanja od njegovih njemačkih ljekara da se u potpunosti oporavio od depresivne epizode koju je imao godinu dana ranije.

Lubic je, podsjeća se, 2008. primljen na izuzetno rigoroznu letačku akademiju "Lufhanze", a doktor koji ga je pregledao u aprilu te godine, utvrdio je da je potpuno zdrav.

Šest mjeseci kasnije, međutim, kod njega je postavljena dijagnoza "reaktivne depresije".

Prema dokumentima, Lubic je od januara 2009. do oktobra liječen sa najmanje dva lijeka - “sirapleksom” i “mirtazapinom”, navodi "Njujork tajms".

Tokom tog perioda nalazio se na odsustvu sa obuke, koja traje dvije godine, i obuhvata period od nekoliko mjeseci u centru "Lufthanze" u Arizoni, gdje se piloti obučavaju za upravljanje malim avionima.

Postoje dokazi koji ukazuju da je Lubic možda pokušao da prevari FAA o svom tretmanu, pošto je isprva označio "ne" na formularu iz juna 2010, na pitanje da li je ikada liječen zbog mentalnih poremećaja, da bi naknadno poslao drugi formular u kome je taj odgovor promijenio.

FAA je najprije poslala Lubicu pismo u kome ga upozorava da bi letačka dozvola mogla da mu bude uskraćena i daje mu 30 dana da predoči pismo svog doktora koji bi opisao njegov tretman i njegovo sadašnje stanje.

Francusko tužilaštvo vjeruje da je kopilot Lubic (27) 24. marta namjerno srušio avion "erbas A320", njemačke kompanije "Džermanvings", niskobudžetnog ogranka "Lufthanze" koji je letio od Barselone do Dizeldorfa, kada je poginulo svih 150 putnika i članova posade.

Bonus video: