Egipat: 69 osuđeno na doživotnu robiju zbog paljenja koptske crkve

Crkva je izgorjela 14. avgusta 2013. godine u Kerdasi, u predgrađu Kaira, nekoliko sati pošto je policija i vojska ubila oko 700 pro-Morsijevih demosntranta okupljenih u centru Kaira
0 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2015. 16:11h

Šezdesetdevet ljudi osuđeno je na doživotni zatvor danas u Egiptu zbog udjela u paljenju koptske crkve u predgrađu Kaira u avgustu 2013, u jeku kampanje za suzbijanje pristalica islamističkog predsjednika Mohameda Morsija koga je vojska mjesec dana ranije srušila s vlasti.

Crkva je izgorjela 14. avgusta 2013. godine u Kerdasi, u predgrađu Kaira, nekoliko sati pošto je policija i vojska ubila oko 700 pro-Morsijevih demosntranta okupljenih u centru Kaira.

U Egiptu doživotni zatvor je jednak maksimalno 25 godina zatvora. Međutim od kada je vojska svrgnula Morsija 3. jula 2013. godine stotine njegovih pristalica osuđeno je na smrtne kazne u procesima koji su po nekad trajali samo nekoliko minuta i koje je UN ocijenio da su "bez presedana u novihoj svjetskoj istoriji".

Sud u Kairu proglasio je ovih 69 optuženih krivim za paljenje crkve, pokušaj ubistva civila i ilegalno držanje oružja. Dvoje maloletnika dobilo je po deset godina zatvora.

Kerdasa je bilo uporište pristalica Mirsija i njegovog Muslimanskog bratstva.

Veče prije nego što je napadnuta crkva ubijeno je 13 policajaca u tom istom kvartu, gdje su neki stanovnici djelovali da se osvete za ubistvo pro-Mirsijevih demonstranata koji su ubijeni iz vatrenog oružja na trgovima Raba el Adavija i Nahda u centru Kaira.

Bonus video: