Bicikl je zabranjen, ali mlade Avganistanke sada voze skejt

Neprofitna organizacija "Skejtistan" (Skateistan) nastoji da kroz učenje vještine vožnje skejta usmjeri djecu na obrazovanje
0 komentar(a)
skejterka, Avganistan, Foto: Jessica Fulford-Dobson
skejterka, Avganistan, Foto: Jessica Fulford-Dobson
Ažurirano: 28.04.2015. 11:36h

U Londonu su prikazane fotografije britanske autorke posvećene skejterkama iz Avganistana, ratom razorene zemlje u kojoj je djevojčicama zabranjeno da voze bicikl. Džesika Fulford-Dobson pratila je rad NVO koja u Kabulu uči djecu uzrasta od 5 do 18 godina, većinom su djevojčice, da voze skejt, što nije zabranjeno. Neprofitna organizacija "Skejtistan" (Skateistan) nastoji da kroz učenje vještine vožnje skejta usmjeri djecu na obrazovanje. U Avganistanu "niko nije mogao da zabrani djevojčicama da voze skejt, to je bilo suviše novo", objašnjava Oliver Perkovič, Australijanac koji je u Kabul stigao 2007. sa tri daske u koferu i 2009. pokrenuo projekat "Skejtistan". Skejtbording nije sa samo fizička aktivnost, on djevojčicama pruža mogućnost da budu nezavisne, u zemlji gdje su im slobode ograničene, objašava Perković, koji sa svojim timom nastoji da skejtpark na 1.750 kvadratnih metara pretvori u mjesto razmjene kultura, prenosi Figaro.

Fulford-Dobson je uradila seriju fotografija skejterki u Avganisatnu od 2012. do 2014, zašta je osvojila i nagradu "Tejlor Vesing". U londonskoj Sači galeriji izložba je otvorena prošle sedmice i može da se vidi još danas. "Skejtistan" ima programe i u Kambodži i Južnoj Africi. U njih je uključeno više od 1.200 djece.

Bonus video: